Evenementen

Lezing Michiel van Kempen over Albert Helman

Op zondag 15 oktober 2006 (vanaf 14.00 uur) spreekt biograaf en publicist Michiel van Kempen over schrijver Albert Helman (pseudoniem van Lou Lichtveld) en diens rol in het (kunstenaars)verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Albert Helman (1903-1996) was Nederlands eerste belangrijke migrantschrijver. De uit Suriname afkomstige Helman was een bijzonder productief en veelzijdig man. Behalve schrijver (bekendste roman: 'De stille plantage' uit 1931) was hij muziekcriticus en kunstredacteur. Hij gold als avant-gardist die zowel in Nederland als in Suriname een centrale rol in het culturele leven speelde. Helman streed tegen het Franco-regime in Spanje en tegen het Duitse nazisme, hij eiste zijn plaats op in de Mexicaanse revolutie en bemoeide zich actief met de Surinaamse politiek: hij was o.a. minister en diplomaat.

Van Kempens biografie van Albert Helman zal in 2009 bij Uitgeverij De Geus verschijnen. Mevrouw Cecilia Van Vliet-Lichtveld, dochter van Helman/Lichtveld, zal bij de bijeenkomst aanwezig zijn. Prijs EUR 5,00; Reserveren gewenst: http://www.deburcht-vakbondsmuseum.nl.

Wat?Lezing Michiel van Kempen over Albert Helman
Waar?Amsterdam (De Burcht, Henri Polaklaan 9) , Nederland
Wanneer?15/10/2006
Meer informatie?Website