Evenementen

lezingencyclus 'Vriendschap in de literatuur'

Een vriend(in) is iemand die alles van je weet en toch van je houdt. (Heilige Augustinus)

Uiteindelijk zullen we ons de woorden van onze vijanden niet herinneren, maar het zwijgen van onze vrienden. (M.L.King)

Vriend: iemand die het beter met je meent dan jijzelf. (C.Buddingh)


Zomaar wat uitspraken over vriendschap. Typ dat woord in bij Google en Google zegt: Resultaten 1-10 van circa 3.770.000 voor vriendschap ( 0.07 seconden) Typ het woord 'liefde' en en je vindt 'slechts' 1.300.000 sites waar liefde in voor komt.

Misschien is het zo dat mensen meer om vriendschap geven dan om liefde. Zowel vriendschap als liefde zetten aan tot nadenken. Beiden zo oud als de wereld. En als je het over vriendschap en liefde hebt, heb je het bijna automatisch als vijandschap en haat. En ook die dingen gaan al eeuwen mee.

Literair Dispuut Flanor probeert in haar lezingencyclus met het thema 'Vriendschap' zoveel mogelijk facetten van vriendschap te laten zien. Dat doen we door kenners op het podium uit te nodigen, en ook een schrijver en een dichter. We beginnen de cyclus met vriendschap in het Gilgamesj-epos, en dan gaan we naar de vriendschap tussen twee belangrijke schrijvers-filosofen: Goethe en Schiller. De vrienden Ronald Ohlsen en Tommy Wieringa zullen het vervolgens hebben over vriendschap in het werk van Tommy Wieringa. En als laatste gaan we het hebben over vriendschap in de kinderliteratuur. We eindigen de cyclus dus eigenlijk met waar de vriendschap voor ons begint: als we kind zijn leren we wat vriendschap is en ook hoe belangrijk vrienden zijn.

Deze zeer verschillende lezingen, die toch zeer verbonden zijn met elkaar door het centrale thema, zijn voor een ieder te bezoeken. Het is mogelijk een passe-partout à 7,50 euro voor alle lezingen te kopen, of afzonderlijke kaartjes (alle lezingen 2,-, uitgezonderd interview Ronald Ohlsen- Tommy Wieringa: 4,- waarvan 1 euro naar Tibet). Kaarten en passe-partouts zijn te verkrijgen bij Athena's Boekhandel (Oude Kijk in't Jatstraat 42, Groningen) vanaf 1 maart.

20 maart: Het Gilgamesj epos door dhr. Vanstiphout (Cafe Wolthoorn & Co., Turftorenstr. 6)
27 maart: De vriendschap tussen Goethe en Schiller door dhr. Leemhuis (H12.024, Oude Kijk in't Jatstraat 26)
3 april: Tommy Wieringa wordt geïnterviewd door Ronald Ohlsen (Huis de Beurs, Akerkhof zz 4)
10 april: Vriendschap in de kinderliteratuur door mevr. Van Voorst (Cafe Wolthoorn & Co., Turftorenstr. 6)

Wat?lezingencyclus 'Vriendschap in de literatuur'
Waar?Groningen,
Wanneer?20/03/2007
Meer informatie?Literair Dispuut Flanor
Femke Tiemersma
Bestuur@floran.nl
Website