Evenementen

Lezing 'De Nederlandse Taalunie actueel'

Op uitnodiging van ANV Vlaanderen houdt Linde van den Bosch, algemeen secretaris van de NTU, op 20 april de lezing 'De Nederlandse Taalunie actueel'. Het gaat om Taal en Letteren, een topprioriteit van het ANV.

Programma
  • 18.30 u: ontvangst
  • 19.00 u: verwelkoming
  • 19.05 u: uiteenzetting over de Nederlandse Taalunie
  • 20.30 u: vraag en antwoord
  • 21.10 u: dank- en slotwoord
  • 21.15 u: receptie
De Nederlandse Taalunie
Op 9 september 1980 werd in het Egmontpaleis te Brussel tussen het Koninkrijk België en het Koninkrijk der Nederlanden het Verdrag inzake de Nederlandse Taalunie getekend. Het Algemeen-Nederlands Verbond speelde in de totstandkoming een grote rol.

Zij is als internationale, intergouvernementele organisatie uniek. De respectieve ministers van Onderwijs en Cultuur zijn in een comité het beleidsvoerend orgaan. Er is een interparlementaire commissie o.l.v. respectievelijk een Nederlander en een Vlaming.

De Raad Nederlandse Taal en Letteren is het adviesorgaan, geïnstalleerd op 8 december 1983. De beleidsvoorbereiding en de uitvoering zijn in handen van het Algemeen Secretariaat.

Bij haar 25ste verjaardag presenteerde de NTU een enquête over de houding van de taalgebruiker in Nederland, Vlaanderen en Suriname tegenover het Nederlands. Het groot taalonderzoek werd zeer ruim verspreid in het krantje Taalpeil. Een vermelding: 90% zegde trots te zijn op de eigen taal.

Thans stelt het ANV tevreden vast dat het Nederlandse Regeerakkoord voorziet dat de overheid de Nederlandse taal in de grondwet vastlegt.

In de nieuwsbrief Taalunie, waarvan nr. 1 verscheen op 1 november 2006, schreef Linde van den Bosch: "Uit een onderzoek bleek dat lang niet iedereen bekend is met wat de Taalunie doet. Veel deelnemers waren bijvoorbeeld aangenaam verrast door diverse diensten op onze website, het 'Taalunieversum'."

Haar uiteenzetting vestigt uw aandacht op de actuele rol en het werk naar de toekomst van de NTU.

Praktisch
  • Inschrijving: graag voor maandag 16 april e.k. (zie het aantal plaatsen en de receptie). Uw medewerking is belangrijk.
  • Bijdrage: 4 euro. Uitsluitend te betalen ter plaatse.
  • Locatie: de 'Warande' bevindt zich op slechts 15 minuten wandelafstand van het Centraal Station Brussel.
  • Voor inschrijving en meer informatie: zich wenden tot het ANV-kantoor in Brussel.

Wat?Lezing 'De Nederlandse Taalunie actueel'
Waar?Brussel, België
Wanneer?20/04/2007
Meer informatie?Algemeen Nederlands Verbond Vlaanderen
0(032)2-241 31 64
0(032)2-241 31 64

ANVvzw
Gallaitstraat 86
1030 Brussel

DE WARANDE (zaal Brabant)vzw
Zinnerstraat 1
1000 Brussel

anv.vlaanderen@edpnet.be
Website