Evenementen

Passa Porta festival

Een nieuw festival
Na vijf succesvolle edities van Het groot beschrijf en twee Literaire Rendez-vous staat in Brussel een nieuw literatuurevenement op stapel: het Passa Porta Festival. Op 19 april gaat dit nieuwe literatuurfestival van start. Het wordt op 22 april feestelijk afgesloten met een programma van formaat: de 6de editie van Het groot beschrijf. Het groot beschrijf verdwijnt dus niet. Integendeel, het krijgt een lang leven in een nieuwe, ambitieuze context.

Het Passa Porta Festival wordt een tweejaarlijks festival dat uitgesproken meertalig en internationaal van opzet is. Het is een auteursfestival dat zowel bekende namen als te ontdekken schrijverstalent uit binnen- en buitenland te gast heeft. Op vele verschillende plekken in Brussel voeren zij het woord, treden zij in discussie met elkaar en gaan zij in dialoog met hun lezers.

Het thema: van de andere kant
Het Passa Porta Festival is meteen ook een festival met een boodschap. Het thema heeft duidelijk te maken met de missie van Passa Porta, het literatuurhuis dat in oktober 2004 zijn deuren opende in hartje Brussel. Nauwere contacten tussen de literaturen, een (taal)grensoverschrijdende werking, openheid en uitwisseling zijn sleutelwoorden.

Voor de editie 2007 kiest het festival voor een pertinent actueel thema: van de andere kant. Aan de orde zijn reële en fictieve grenzen tussen landen, talen en culturen. Het festival nodigt zijn bezoekers uit om open te staan voor de andere, voor hét andere. Het nodigt uit om over het muurtje te kijken, om wat leeft en bestaat op een andere manier te ervaren.

Een eerste blik op het programma 2007
Numero uno van het Passa Porta Festival is een vierdaagse:

19 april Ouverture
20:00 uur: Passa Porta
De Spaanse topauteur Antonio Muñoz Molina, een van de eregasten van het Passa Porta Festival, buigt zich over het festivalthema en neemt welbespraakt het woord over wat mensen scheidt en bindt. Een coproductie met Instituto Cervantes.

20 april Writing Billie
20:30 uur: Kaaitheater
Paul Verhaeghen, Carl Norac, Andre Velter, Caryl Phillips en Joke Van Leeuwen beleven een korte maar intense romance met jazzlegende Billie Holiday (1915-1959). Zij bloemlezen uit haar songs en uit haar turbulente leven. Het Brussels Jazz Orchestra en de Zuid-Afrikaanse zangeres Tutu Puoane brengen oa. het beklijvende Billie’s Blues en Trav’lin all alone. Een bijzondere aandacht krijgt het nummer Strange fruit, de beklemmende aanklacht tegen de lynchpraktijken in het Zuiden van de Verenigde Staten. Bert Joris tekent voor de arrangementen en enkele nieuwe composities. Een coproductie met Kaaitheater en het Brussels Jazz Orchestra.

21 april Cinema racista
20:00 uur: Paleis voor Schone Kunsten
Tom Lanoye, Thomas Gunzig, Eugène Savitzkaya, Moses Isegawa, Shahrnush Parsipur en Frank Westerman kozen elk een filmklassieker uit: Tarzan, The ape man (1932), Broken Blossoms (1919), Fort Apache (1948), Lost in translation (2003) ... Tijdens en tussen de projecties van filmfragmenten geven zij live commentaar op het beeld dat wordt getoond van 'de zwarten', 'het gele gevaar' en 'de roodhuiden'. Nu eens cassant of confronterend, dan weer grappig. Een geletterde reis door de filmgeschiedenis, met aandacht voor clichés, vooroordelen en misverstanden. Een coproductie met Bozar Literature en het Koninklijk Filmarchief.

22 april Het groot beschrijf
Een hele dag lang, op een 50-tal plekken in het centrum van Brussel
De zesde editie van Het groot beschrijf (in het Frans wordt dat: Courez Lire) belooft opnieuw een literaire hoogdag te worden. Met ook nu weer vele programma's vol vrolijke zijsprongen naar muziek, beeldende kunst en cinéma, ...en natuurlijk ook enkele nieuwigheden zoals een heus literatuurexamen dat streng zal zijn!
Zowel de literatuurfreak als de occasionele boekenlezer staat een ware ontdekkingstocht in het wereldwijde letterenland te wachten. Het groot beschrijf voert hen langs bekende en onbekende plekken in Brussel: theaters, bibliotheken, kerken, monumenten, musea en cafés, tot in hotelkamers en winkeletalages toe.
Op de affiche: John Banville, Jacques Bonnaffé, Josse De Pauw, Lieve Joris, Tom Lanoye, Ljoedmilla Oelitskaia, Raoul Schrott, Vamba Sherif, Jan Siebelink, Tzvetan Todorov, Walter Van den Broeck, Adriaan Van Dis, David Van Reybrouck, Jean-Pierre Verheggen en vele anderen.

Praktische info voor het Publiek
Het volledige programma van het Passa Porta Festival verschijnt op 26 maart.
Onze nieuwsbrief met de programma updates is te verkrijgen via www.passaporta.be

Wat?Passa Porta festival
Waar?Brussel, België
Wanneer?19/04/2007 tot 22/04/2007
Meer informatie?Passa Porta
Annik Altruy
+32 2 226 04 54
Het beschrijf p/a Passa Porta
A. Dansaertstraat 46
1000 Brussel
annik.altruy@beschrijf.be
Website