Evenementen

Lezing over Boudewijn Buch

Op 24 april organiseert Literair Dispuut Flanor een bijzondere avond. Precies 20 jaar geleden mocht Flanor haar eerste gast ontvangen, namelijk Boudewijn Büch. Nu, 20 jaar later, komt de biograaf van Boudewijn Büch, Rudie Kagie, vertellen over het leven van de eerste spreker bij Flanor.

Pas na zijn dood werd bekend hoezeer Boudewijn Büch (1948-2002) van zijn leven een mythe maakte. Niet alleen in zijn romans, maar ook in interviews en tegenover zijn beste vrienden fabuleerde hij er lustig op los. Alles wat Büch over zichzelf vertelde, kon zowel waar als onwaar zijn. Hij liet zich voorstaan op drie academische titels, terwijl hij in werkelijkheid de mulo bezocht. Weloverwogen blufte hij zich naar zijn succesvolle doorbraak. Hij werd een geleerde man op gympjes, die in talloze publicaties en als maker van populaire tv-programma's een breed publiek voor literatuur en wetenschap wist te interesseren. Zijn tomeloze energie kende geen grenzen. Weinig genres liet hij onbeproefd. Als dichter voelde hij zich ondergewaardeerd, maar als performer trok hij volle theaters.

Rudie Kagie (1950) is redacteur van Vrij Nederland en schreef enkele reportages over de pseudologia fantastica van deze duizendpoot. In 2005 verscheen van zijn hand de biografische schets Boudewijn Büch, verslag van een mystificatie. Hij vertelt vanavond over de wonderlijke wereld van Boudewijn Büch, in het bijzonder over het medewerkerschap van Büch aan het weekblad Vrij Nederland. Literair Dispuut Flanor heeft een wereldprimeur: Kagie zal citeren uit correspondentie tussen Büch en de redactie van VN. Al zijn eigenschappen - variërend van zijn eruditie tot onblusbare ijver, van zijn opschepperige natuur tot lichtgekwetste ijdelheid - komen in deze briefwisseling naar voren. Na de lezing is er gelegenheid voor vragen en discussie. Kaarten kosten 2 euro voor niet-leden. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij Athena's Boekhandel (Oude Kijk in 't Jatstraat 42, Groningen) of in het Café op de avond zelf.

Datum en tijd: 24 april, vanaf 20u15

Locatie: Café Wolthoorn & Co (Turftorenstr. 6, Groningen)

Entree: 2 euro

Wat?Lezing over Boudewijn Buch
Waar?Groningen,
Wanneer?24/04/2007
Meer informatie?Literair Dispuut Flanor
bestuur@flanor.nl
Website