Evenementen

Boeken op dezelfde golflengte?

Op vrijdag 4 mei 2007 biedt Boek.be u een overzicht van de meest recente evoluties rond RFID (Radio Frequency Identification) en het belang van deze nieuwe technologie voor het Vlaamse boekenvak.

Programma
 • 13.30u Ontvangst en inschrijving
 • 14.00u Inleiding door Fientje Moerman, Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams Minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel.
 • 14.10u Relativerende, doch constructieve introductie tot RFID door Marc Reynebeau, journalist. Hij studeerde geschiedenis en is redacteur van de krant De Standaard. Tot zijn eigen verbazing blijkt hij zich af en toe in een televisiestudio te bevinden.
 • 14.20u Wat is het belang van RFID? Waar wordt het toegepast? Wat zijn de voor-en nadelen? Hoe zit het met veiligheid, privacy en databescherming? Door Florent Frederix, Directoraat-Generaal voor Informatiemaatschappij en Media bij de Europese Commissie. Sinds 2002 volgt hij nauwgezet de ontwikkeling van RFID-technologie en –toepassingen. Binnen de Europese commissie coördineert hij het beleidsvoorbereidende werk rond RFID.
 • 15.00u Hoe RFID technologie de productiviteit en serviceverlening in bibliotheken verbetert. Door Erik Blondé, 3M Sales & Marketing representative Library Systems & Security Market Centers Belux. 3M is wereldwijd marktleider in beveiliging-, productiviteit- en informatiemanagement oplossingen voor bibliotheken. www.3M.com/library.
 • 15.40u Pauze
 • 16.00u De situering van RFID binnen de keten van het boekenvak. Waar zit de winst en voor wie zijn de kosten? Door Frits Linssen, Manager Centraal Boekhuis Vlaanderen en ir. Ronald J.H.M. Janssen, Senior Manager ICT Centraal Boekhuis. Frits Linssen interesseert zich in het bijzonder voor alles wat zich op het snijvlak van logistiek en commercie bevindt, terwijl Ronald J.H.M. Janssen zich toelegt op de professionalisering van de ICT dienstverlening en innovatie.
 • 16.40u Getuigenis uit de Permeke bibliotheek door Koen Jacobs, Bibliothecaris-ICT. Hij coördineerde de implementatie van de RFID-technologie in functie van zelfbediening en collectiebeheer.
 • 17.00u 'Beyond RFID' door Jan Vink, Directeur ICT Boekhandelsgroep Nederland (BGN). Binnen BGN richt hij zich op innovatie van bedrijfsprocessen voor optimale inzet van ICT. De volledige invoering van RFID-technologie binnen de nieuwe Selexyz-boekwinkel in Almere is daar een goed voorbeeld van.
 • 17.20u Begeleidingstrajecten en samenwerkingsverbanden in de logistieke keten door Luc Pleysier en door Sven Verstrepen beiden Experts van het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL). Luc Pleysier was coördinator en mede auteur van het handboek "Rf-tags voor de Logistiek". In deze functie is hij ook zeer nauw betrokken met de RFID-pilootprojecten in Vlaanderen voor de logistieke sector. Sven Verstrepen onderzoekt bij het VIL o.a. de spelregels en succesfactoren van logistieke samenwerking.
 • 18.00u Receptie

Wat?Boeken op dezelfde golflengte?
Symposium over RFID
Waar?Antwerpen,
Wanneer?04/05/2007 tot 04/05/2007
Meer informatie?Boek.be
Website