Evenementen

Schrijftraining kinderboeken in Suriname

Schrijftraining Kinderboekenschrijven onder leiding van Marijke van Mil

Stichting Bukutori heeft vanaf haar oprichting een serie workshops verzorgd ten behoeve van schrijftalent. Uit de evaluatie blijkt dat er veel mensen zijn die creatief schrijven, maar een professionele ondersteuning missen. Docenten, schrijvers en personen die expertise hebben op het gebied van taal, onderwijs en letterkunde, hebben zich tot nu toe belangeloos ingezet voor de stichting. Deze vorm biedt echter geen garantie voor continuïteit. Vandaar dat gekozen is voor een schrijftraining met daaraan gekoppeld een langdurig begeleidingstraject van negen maanden. Deze training, als onderdeel van het programma literaire vorming en wordt mede gefinancierd door fondsen van de Nederlandse Ambassade in Suriname.

Met deze schrijftraining zullen cursisten beter inzicht in het eigen creatieve proces krijgen, reflectie op eigen werk en feedback op dat van anderen kunnen toepassen en kwalitatief beter literair werk produceren. Voor kinderen en voor de jongere lezers tot een jaar of tien zijn er al heel wat boekjes met verhalen uit de eigen leefwereld. Voor de oudere jeugd, die enthousiast gemaakt is voor het lezen, is er echter veel te weinig. Mooie, spannende boeken met referentie aan jeugdproblematiek, erotiek en de tienerwereld, zijn op de vingers van één hand te tellen. Om deze redenen heeft Stichting Bukutori samen met Marijke van Mil, auteur, verteller en illustrator een schrijftraining samengesteld. De schrijftraining zal in de laatste week van mei starten.

Cursisten kunnen vanaf nu tot en met 15 mei 2007, teksten inzenden van minimaal 1000 en maximaal 3000 woorden insturen waarna een selectie wordt gemaakt van de vijftien beste inzendingen. Deze personen komen dan in aanmerkingen voor de schrijftraining en het begeleidingstraject van negen maanden waarbij het bijschaven en herschrijven van het verhaal onder begeleiding van de trainer centraal staat. Een literair verhaal schrijf je immers niet na één workshop of één keer herschrijven. Aan het eind worden de beste verhalen in verhalenbundel opgenomen en gepubliceerd. Deze verhalen bundel zal als motivatie voor de beginnende schrijver dienen om door te gaan, maar zal ook bestemd zijn voor het grote publiek.

Deze schrijftraining wordt beschouwd als een voorloper op de duurzame schrijfopleiding die Bukutori aan het opzetten is.

Over de trainer
Marijke van Mil (1963) is docent en kinderboekenschrijfster, zij illustreert en vertelt ook verhalen. Verder verzorgt ze gastcolleges in modeltekenen op de Amsterdamse Hoge School voor de Kunsten en op onderwijs- en basisscholen. Marijke van Mil heeft een eigen kinderboekenuitgeverij in Amsterdam: Mops.

Titels van haar hand verschenen:
- Anansi eet twaalf bananen: een versie van het bekendste Surinaamse verhaal van Anansi de spin (1998; uitgeverij Mops)
- Zout (1999; uitgeverij Mops)
- Over dieren, drum en duivelsstaart... (2000; uitgeverij Mops)
- Kikkertje & Slangetje (2001; uitgeverij Vassallucci)
- De staart van de duivel: een toneelstuk (2002; uitgeverij Mops)
- Kalebas op de golven (2002; uitgeverij Mops)
- De zingende drum (2005; uitgeverij Vassallucci)

Trainingsdagen: (dinsdag en woensdag)
- 29 en 30 mei
- 5 en 6 juni
- 12 en 13 juni
- 19 en 20 juni

Inhoud van de acht sessies
- schrijven : 'van idee tot plot'
- personage: motivatie en emotie
- personage: hoofdpersonage en bijpersonages
- structuur: begin - midden - eind en plotwendingen
- scène: opbouw
- scène: plaats en functie
- dialoog en subtekst
- spanning

Wie kunnen meedoen?
- (Aspirant)schrijvers van kind- en jeugdliteratuur;
- Tekstschrijvers van kinderbladen en kinderkranten;
- Schrijvers van voorlichtingsmateriaal t.b.v. kinderen en de jeugd.

Geïnteresseerden dienen vooraf tekst van minimaal 1000 en maximaal 3000 woorden in te sturen voor 15 mei 2007 naar info@bukutori.org. De vijftien beste teksten komen in aanmerking om te participeren in de schrijftraining en begeleiding van mei 2007 - mei 2008.
Het bedrag voor deelname kost euro 45,- of de tegenwaarde daarvan in SRD.
De locatie wordt nader bekend gemaakt. Als er vragen zijn, kunt u die altijd terecht bij Ruth San A Jong of een email sturen naar info@bukutori.org.

Wat?Schrijftraining kinderboeken in Suriname
Waar?Paramaribo, Suriname
Wanneer?15/05/2007
Meer informatie?Stichting Bukutori
info@bukutori.org
Website