Evenementen

'Met Andere Woorden'

Met Andere Woorden gaat over de taalidentiteit en -diversiteit van de Antwerpenaars. Met beelden, geluiden, getuigenissen en pakkende verhalen. De tentoonstelling daagt bezoekers uit om stil te staan bij de vraag hoe we omgaan met het Nederlands, met dialect(en), meertaligheid en anderstaligheid. Dat Met Andere Woorden van start gaat in Atlas is daarbij niet zonder betekenis. Het gebouw herbergt een half dozijn overheidsdiensten die werken rond taalonderricht en inburgering van nieuwe Vlamingen, maar ook rond de diversiteit die eigen is aan onze (en elke) stad. Meertaligheid is daarvan een duidelijk voorbeeld.De tentoonstelling loopt van 1 juni tot en met 7 december.

Dat Nederlands leren belangrijk is voor de inburgering van nieuwe Vlamingen, beseft iedereen. Maar wat betekent het? Dat tienduizenden anderstalige Vlamingen worstelen met het Nederlands, bijvoorbeeld. Nederlandstalige Vlamingen hebben daar weinig weet van. Houden anderstalige Antwerpenaars eigenlijk van het Nederlands? En hoe beïnvloeden de andere talen die hier gesproken worden het Nederlands? Welke taal gaan we in de toekomst met elkaar spreken? En wat spreken we daarover af? Deze en andere vragen liggen aan de basis van de tentoonstelling.

Met Andere Woorden is een initiatief van de stad Antwerpen in samenwerking met vele partners. De stedelijke integratiedienst coördineert, partners zijn het Huis van het Nederlands, de Antwerpse talencentra, de provincie Antwerpen, het Museum aan de Stroom, de Erfgoedcel, Antwerpen Boekenstad en het Impulsproject Permeke. Het project kreeg de steun van de Europese Unie (EFRO) en het ministerie van de Vlaamse gemeenschap. Katherine Ennekens (die eerder o.a. L'Amour Toujours en Verhalenbazaar maakte) is realisator van de tentoonstelling.

In de rand zullen vooral in het najaar activiteiten plaatsvinden in Atlas en elders: workshops en debatten over taal, een les Antwerps dialect voor inwijkelingen, en een colloquium. Op vrijdag 1 juni organiseerde het Huis van het Nederlands in Atlas alvast de Dag van het Nederlands, met optredens van cursisten Nederlands uit verschillende talencentra i.s.m. professionele artiesten (Axl Peleman, Brahim, Ramsey Nasr en DJ Lamont).

Wat?'Met Andere Woorden'
Tentoonstelling over taal
Waar?Antwerpen, België
Wanneer?01/06/2007
Meer informatie?Atlas
Website