Boekenzoeker

Boekenzoeker

Bij elk gevoel, vreugde, woede of verdriet, past een boek. Elk boek, spannend of romantisch, zoekt een lezer. Op de Boekenzoeker vinden boeken en lezers van 8-18 jaar elkaar.

www.boekenzoeker.org is een website met leesadvies, waar gebruikers in de leeftijd van 8-18 jaar leestips 'op maat' krijgen. De Boekenzoeker is niet zomaar een catalogus met boeken. Het uitgangspunt is een site die leesadvies geeft vergelijkbaar met een leraar of bibliothecaris maar dan een die bekend is met een veel groter aantal boeken dan een leraar, ouder of bibliothecaris ooit kan kennen.

Persoonlijk leesadvies

Lezers kunnen op verschillende manier zoeken. Naast zoeken in de catalogus, kunnen ze persoonlijk getint advies krijgen door het aanklikken van interesses, onderwerpen en stemmingen. Ook kunnen ze via een inlogprocedure op basis van voorkeuren en eerder gelezen boeken persoonlijk leesadvies krijgen. Dit advies is niet gebaseerd op bestel- of verkoopgegevens, maar op de waardering van andere lezers en relaties tussen waardering van het ene boek en het andere boek. Gebruikers krijgen een kleine selectie van drie titels gepresenteerd en worden zo niet overweldigd door het grote aanbod. Dat laatste is voor de jonge doelgroepen belangrijk.

Onafhankelijke redactie

Een onafhankelijke redactie selecteert de boeken die in de Boekenzoeker komen te staan. Bij de selectie spelen geen commerciële motieven. Het aanbod wordt regelmatig ververst. De eindredactie zorgt ook voor aansluiting bij de actualiteit, zodat de site steeds vernieuwt.Daarnaast biedt de website handige en leuke functionaliteiten: reageren, punten geven, lijstjes printen, een persoonlijke pagina met gelezen werk en boeken aanraden via Facebook.

De website is niet specifiek ontwikkeld als onderwijsinstrument maar stimuleert juist het lezen in de vrije tijd, aansluitend bij interesses, hobby's, vragen en problemen.

www.boekenzoeker.org is een initiatief van Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland en de Nederlandse Taalunie.

17 oktober 2012