Overige cursussen Nederlands

Deze lijst biedt praktische alternatieven aan mensen die niet kunnen meedoen aan de zomercursus van de Taalunie en aan mensen in binnen- en buitenland die Nederlands willen leren of die hun Nederlands willen verbeteren.

Afstandsonderwijs & zelfstudie

Laudius.nl
Dit thuisstudie-instituut verzorgt een cursus Nederlands voor buitenlanders. Zie http://www.laudius.nl.

LOI
Leidse Onderwijsinstellingen. Instituut voor online opleidingen en voor schriftelijke cursussen. Ook voor taalcursussen op diversie niveaus. Zie http://www.loi.nl.

NHA
NHA Thuisstudies verzorgt diverse cursussen Nederlands. Ook speciaal voor buitenlanders. Eventueel op afstand. Zie http://www.nha.nl.

NTI
Instituut voor online opleidingen en voor schriftelijke cursussen. Ook voor taalcursussen op diversie niveaus. Zie http://www.nti.nl.

Open Universiteit
Aan de Open Universiteit te Heerlen kan men op afstand studeren op universitair niveau. Je studeert geheel zelfstandig, mét persoonlijke begeleiding. De OU besteedt veel aandacht aan het cursusmateriaal, dat speciaal is afgestemd op zelfstudie. Via de elektronische leeromgeving Studienet heeft de student contact met de studiebegeleider en de medestudenten. Zie http://www.ou.nl.

Talendomein.nl
Talendomein.nl is een grote webwinkel voor zelfstudie taalcursussen op cd-rom, cd, dvd-rom of usb stick en verkoopt tevens taalstudieboeken, taalgidsen, woordenboeken en vertaalcomputers. Biedt cursussen Nederlands, o.a. voor beginners en toeristen. Zie http://www.talendomein.nl.

Cursussen op locatie

Babel
Babel is een taleninstituut in Utrecht dat diverse cursussen Nederlands voor anderstaligen aanbiedt, van beginners tot vergevorderde niveau. Babel traint bv. mensen via het UAF en andere anderstaligen voor het Staatsexamen, en buitenlandse artsen voor het Medisch Assessment.
Zie http://www.babel.nl.

Elohim
Verzorgt taaltrainingen Nederlands voor bedrijven. Zie http://www.elohim.be.

European Language Centre
Heeft taaltrainingen (onderdompelingscursussen) voor jongeren in de zomer en tijdens de voor- en najaarsvakanties, o.a. voor het Nederlands. Zie http://europeanlanguagecentre.nl.

Foreign student service
Verstrekt o.a. informatie over cursussen Nederlands voor buitenlanders in Nederland, met name voor studenten. Zie http://foreignstudents.nl.

Huis van het Nederlands
Het Huis van het Nederlands in Brussel helpt anderstaligen die Nederlandse taalles willen volgen op weg. Allereerst vindt er een gesprek met een consulent plaats. Het Huis van het Nederlands organiseert zelf geen cursussen, maar beschikt wel over een volledig overzicht van alle cursussen NT2 die worden georganiseerd.
Zie http://www.huisnederlandsbrussel.be.

Agentschap Integratie & Inburgering Vlaanderen
Nederlands leren en oefenen. Deze centra organiseren zelf geen cursussen maar helpen mensen de school of cursus te vinden die bij hen past. Meer informatie.

Atlas, Integratie en Inburgering Antwerpen
Atlas, integratie & inburgering Antwerpen biedt informatie en ondersteuning aan anderstalige nieuwkomers en organisaties uit de stad Antwerpen. Meer informatie.

In-Gent, Integratie en Inburgering
In-Gent voert het Vlaamse inburgerings- en integratiebeleid uit. De dienstverlening richt zich zowel op burgers, diensten als het beleid. Meer informatie.

NCOI
NCOI heeft een ruim aanbod van erkende MBO-, HBO- en Masteropleidingen en een volledig aanbod van praktijkgerichte vaardigheidstrainingen. Alle programma's zijn speciaal ontwikkeld voor werkenden. Het instituut verzorgt ook taaltrainingen. NCOI Opleidingsgroep verzorgt opleidingen en trainingen op 26 plaatsen in Nederland. Zie http://www.ncoi.nl.

Regina Coeli
Beter bekend als 'de Nonnen in Vught'. Privé taleninstituut sinds 1963. Meerdaagse kwaliteitscursussen Nederlands met intensieve begeleiding. Zie http://reginacoeli.nl.

ROC
Een regionaal opleidingscentrum (ROC) is een samenwerkingsverband van onderwijsinstituten in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie in Nederland. Er zijn ongeveer 50 ROC's. Zie http://www.roc.nl.

1 juni 2018