Nominaties De Inktaap 2015 bekend

Nominaties Inktaap 2015

De genomineerde boeken voor De Inktaap 2015 zijn bekend. Dinsdag 13 mei won Ilja Leonard Pfeijffer de Libris Literatuur Prijs met La Superba. Hiermee is de shortlist compleet en beginnen meer dan tweeduizend jongeren in Nederland, Vlaanderen, Suriname en op Curaçao in september aan het leesavontuur.

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen in het hele Nederlandse taalgebied worden geconfronteerd met actuele literatuur waaronder de keuze van de jury’s van de AKO Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil, de Libris Literatuur Prijs en de nominatie uit de Cariben. De complete shortlist bestaat uit:

  • Porto Marie van Els Langenfeld – In de Knipscheer (Caribische nominatie)
  • Feest van het begin van Joke van Leeuwen - Querido (AKO Literatuurprijs 2013)
  • La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer – De Arbeiderspers (Libris Literatuur Prijs 2014)
  • De republiek van Joost de Vries - Prometheus (winnaar Gouden Boekenuil 2014)

Elk jaar doen honderdvijftig scholen uit de vier landen mee aan De Inktaap. Leerlingen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar vormen plaatselijke jury’s. Samen lezen zij, onder begeleiding van een docent, de boeken, gaan er met elkaar over in discussie en kiezen vervolgens hún winnaar. De resultaten van alle jury’s tezamen bepalen wie De Inktaap 2015 verdient.

Slotdag

Op 10 maart 2015 wordt tijdens een feestelijke slotdag het project afgesloten. Ongeveer duizend jongeren zijn daarbij aanwezig. Voor de aanwezige jongeren is het een bijzondere dag omdat zij de genomineerde auteurs kunnen ontmoeten en bevragen. Het hoogtepunt van de dag is de uitreiking van De Inktaap 2015.

Vorige winnaars

Afgelopen jaar won Tommy Wieringa De Inktaap 2014 met zijn boek Dit zijn de namen. Wieringa: ‘Dat jongeren een roman als deze lezen, begrijpen en waarderen, is een serieuze bekroning.’ Eerder wonnen A.F.Th. van der Heijden, Robert Vuijsje, Dimitri Verhulst, Tom Lanoye en Harry Mulisch De Inktaap.

Over De Inktaap

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Canon Cultuurcel van het Departement Onderwijs en het departement Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Stichting Lezen Nederland. Het project wordt uitgevoerd door Passionate Bulkboek in Rotterdam, Villanella in Antwerpen en de Nederlandse Taalunie in Suriname en op Curaçao.

22 mei 2014