Educatieve projecten

De Taalunie ondersteunt initiatieven die de verwerving van het Nederlands bevorderen. Hieronder vindt u een overzicht van recente projecten die we mee op de rails hebben gezet.

'Van hier naar daar': spel over interculturaliteit

'Van hier naar daar' is een spel voor Nederlands- en anderstaligen. Het brengt mensen van een verschillende (taal)achtergrond samen en stimuleert wederzijds respect.  De spelers ervaren de moeilijkheden en frustraties als je in een nieuwe cultuur terechtkomt. Het spel bestaat uit twee verschillende kaartspelen. De spelers moeten zo veel mogelijk kwartetten vormen. Ze ondervinden in verschillende stappen hoe moeilijk het is om nieuwe regels te leren. Het spel kost 25 euro, maar docenten NVT die bij ons in Brussel langskomen, krijgen een speldoos gratis!

 

Echt waar?! Leesboek- en puzzelboek voor anderstaligen

De Taalunie steunt de website www.taalblad.be. Daarop verschijnen al vijf jaar lang elke week makkelijk leesbare artikels over de actualiteit. Van dit onlinetaalb(l)ad is er nu een boek verschenen. Daarin staan de beste artikels uit vijf jaar taalblad.be. Het boek bevat 110 pagina's ludieke, vlot leesbare nieuwsberichten uit het archief van taalblad.be. Moeilijke woorden krijgen een vertaling in het Frans en in het Engels, net als op de website. De teksten zijn geordend in zes thema's. In elk hoofdstuk vindt de lezer taalpuzzels en een kruiswoordraadsel. Leuk voor wie op een actieve, plezierige manier zijn woordenschat van het Nederlands wil uitbreiden. Het boek kan natuurlijk ook heel nuttig zijn in de lessen Nederlands of in conversatiegroepen. Het wordt uitgegeven door Standaard Uitgeverij Professional en is te koop in de boekhandel. Je kunt het hier inkijken.


 

Theaterprojecten

De Taalunie ondersteunt ook theaterprojecten, zoals van theatergroep Fast Forward. Zij brengen toneelstukken voor mensen van alle leeftijden die Nederlands leren.
Meer informatie.

Lesmateriaal bij Nederlandstalige films

Op vraag van verscheidene docenten en organisaties werd lesmateriaal bij enkele Nederlandstalige films ontwikkeld. Het materiaal is gratis beschikbaar en is vrij te gebruiken. Er is lesmateriaal bij de volgende films: 'Zwartboek', 'De Zaak Alzheimer' en 'Loft'. Mogelijk worden hier in de toekomst nieuwe titels aan toegevoegd. ...
Lesmateriaal Zwartboek
Lesmateriaal De zaak Alzheimer
Lesmateriaal Loft

Lennaert en de Bonski's - muziek voor anderstaligen

De Vlaming Lennaert Maes brengt weer een muziekvoorstelling voor anderstaligen die Nederlands leren: "Lennaert en de Bonski's". Hij maakte enkele jaren geleden al "De klerenkleptomaan", waarmee hij op tournee ging in België en Indonesië. Er is nog steeds  gratis lesmateriaal voor docenten en een gratis cd bij ons verkrijgbaar. Meer informatie.

Handleiding: video in de klas

De website www.2BDutch.nl biedt video's aan met ondertiteling in het Nederlands en verscheidene andere talen om onze taal en cultuur beter te leren kennen. De Taalunie ondersteunt dit initiatief. Je vindt op de website een korte, praktische handleiding die wij gemaakt hebben, boordevol tips voor het gebruik van authentiek videomateriaal in de NVT-klas.  Handleiding downloaden.

Avaar - lesmateriaal bij tweetalig theater

De Vlaamse theatergroep Froe Froe en het Waalse Théâtre des 4 Mains hebben een tweetalige voorstelling gemaakt: Avaar. Het stuk is een bewerking van 'L'Avare' van Molière en wordt gespeeld in een mengeling van Frans en Nederlands. Meer info over het stuk en de speeldata op www.4mains.be en www.froefroe.be .

De Horizon - Taallessen aan Franstalige kinderen in Brussel

In 1996 begon Annelies Peeters in de Brusselse gemeente Sint-Gillis vrijwillig lessen Nederlands te geven aan kinderen. Het werd op korte tijd een succesvol initiatief. Tegenwoordig bereikt het schooltje 'De Horizon' wekelijks een honderdtal kinderen die op zaterdag bijeenkomen in het cultuurcentrum De Pianofabriek om spelenderwijs Nederlands te leren.

Het toenmalige Taaluniecentrum heeft kennisgemaakt met 'De Horizon', en besloot hun op basis van de motivatie en de bereikte leerdoelstellingen bij de kinderen, een ondersteunende subsidie toe te kennen voor het schooljaar 2008-2009. Zodoende kan 'De Horizon' professionaliseren en het leerkrachtenteam uitbreiden.

Downloads
30 juni 2015