Indonesië

Met Indonesië heeft de Taalunie een bijzondere relatie. Het Nederlands is in Indonesië een belangrijke bronnentaal in het academisch onderwijs, bv. in de rechtenstudie. Ook de belangstelling voor cursussen hedendaags Nederlands groeit. Daarom ondersteunt de Taalunie het onderwijs Nederlands in Indonesië.

Het Nederlands speelt in Indonesië op veel plaatsen nog steeds een rol. Op universiteiten wordt Nederlands vooral aangeboden als bronnentaal en als beroepsgerichte taal. Daarnaast volgen veel studenten en andere belangstellenden algemene cursussen Nederlands.

Universiteiten
Op Indonesische universiteiten wordt het Nederlands in drie vormen aangeboden:

  • als volwaardige studie aan de Universitas Indonesia;
  • als bronnentaal (ter ondersteuning van andere vakken) aan veel universiteiten;
  • als beroepsgerichte taal (bijvoorbeeld voor personen die in de toeristenbranche werkzaam zullen zijn) aan vier universiteiten.

Cursussen
Studenten en andere belangstellenden kunnen bij verschillende cursuscentra terecht voor algemene cursussen Nederlands. Het Erasmus Training Centre (ETC) in Jakarta is het belangrijkste centrum. Het biedt cursussen algemeen communicatief Nederlands en Nederlands voor specifieke doelgroepen.

Taal en Cultuur
De Taalunie stimuleert in Indonesië de studie van het Nederlands als vreemde taal, in het bijzonder voor speciale beroepsgroepen. Ook belangstelling voor het Nederlandse cultuurgoed wordt aangemoedigd.

Documentaire
"Waar ben je nou? Nederlands leren in Indonesië" is een korte videodocumentaire over het Nederlands in Indonesië. U vindt deze video bovenaan deze pagina (lengte: 16'42").

Extra zoekterm: Indonesie

25 april 2018