Literatuurgeschiedenis

Geschiedenis van de Nederlandse literatuur

Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur is een breed en overkoepelend overzicht van de geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur in acht delen. Elf vooraanstaande auteurs hebben aan deze reeks gewerkt. De verschillende delen beschrijven de literatuur uit Nederland en Vlaanderen van de middeleeuwen tot 2005. 

Geschiedenis van de Nederlandse literatuur is geschreven als doorlopend verhaal dat de nieuwste wetenschappelijke inzichten bevat. De reeks is niet alleen bedoeld voor Neerlandici maar ook voor een breder, cultureel geïnteresseerd publiek. De reeks wordt uitgegeven door Prometheus/Bert Bakker. Distributie in België wordt verzorgd door Standaard Uitgeverij.

De reeks

Geschiedenis van de Nederlandse literatuur bestaat uit de volgende delen:

Hoofdredactie, redacteurs en auteurs over de nieuwe literatuurgeschiedenis:

Literatuurgeschiedenis in andere talen

Ook in andere talen zijn geschiedenissen van de Nederlandstalige literatuur beschikbaar. In 1999 verscheen Histoire de la littérature néerlandaise, in 2006  Niederländische literaturgeschichte, onder redactie van Duitse Neerlandici en in 2009 volgde A Literary History of the Low Countries onder redactie van Theo Hermans, hoogleraar Nederlands aan het University College London. Ook in het Italiaans kan de geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur worden gelezen: Harba lori fa! : Percorsi di letteratura fiamminga e olandese, verschenen in 2012.

In 2015 verscheen een literatuurgeschiedenis in het Tsjechisch, in de prestigieuze serie 'Literární řada' (Literaire Reeks) van de uitgeverij van de Tsjechische Academie van Wetenschappen in Praag, Academia: Dejiny nizozemske a vlamske literatury. Het werk is het resultaat van een vierjarig project ondersteund door de Nederlandse Taalunie, het Nederlands Letterenfonds en de Grant Agency of the Czech Republic.

Literatuurgeschiedenis van Suriname

Over de geschiedenis van de Surinaamse literatuur schreef Michiel van Kempen Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur, uitgegeven bij Uitgeverij De Geus.

Downloads
21 maart 2018