Geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur in het Duits

Presentatie Duitse literatuurgeschiedenis

De Niederländische Literaturgeschichte werd op 5 oktober 2006 gepresenteerd op de Frankfurter Buchmesse, de grootste internationale beurs voor het boekenvak. De belangstelling voor de Nederlandstalige literatuur in Duitsland heeft hierdoor verdieping gekregen.

Het 332 bladzijden tellende boek neemt de geïnteresseerde lezer mee op een reis door de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis (o.a. Hermans, Mulisch, Nooteboom, Claus, Boon) en speelt in op de behoeften en voorkennis van een Duitstalig publiek, door linken te leggen naar de eigen, Duitstalige literatuur. Wat hebben Multatuli en Brecht met elkaar te maken? Welk gewicht krijgt Cees Nooteboom in Duitsland? Vijf hoogleraren in de Nederlandse letterkunde werkten mee aan dit boeiende en toegankelijk geschreven werk.

De interesse voor de Nederlandstalige literatuur in Duitsland groeit al jaren. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland studeren jaarlijks zo'n 3100 studenten aan 31 vakgroepen neerlandistiek. Een overzicht is te vinden op Taalunieversum.

Vertalingen in het Duits

Sinds Nederland en Vlaanderen gastland waren op de Frankfurter Buchmesse is deze belangstelling echter explosief gestegen. Op dit moment zijn al meer dan 3.500 Nederlandstalige literaire werken in het Duits vertaald. Cees Nooteboom, Hugo Claus en Harry Mulisch zijn in Duitsland bekende schrijvers, maar ook jongere auteurs als Tommy Wieringa, Dimitri Verhulst en Annelies Verbeke worden door de Duitse uitgevers op de voet gevolgd. Tussen de nominaties voor de prestigeuze Jugendliteratuurpreis staan dit jaar de namen van maar liefst drie Nederlandstalige auteurs: Martha Heesen, Joke van Leeuwen en Dolf Verroen. Een overzicht van vertaalde werken is te vinden in de vertalingendatabase.

De Niederländische Literaturgeschichte omvat auteurs en werken van de Middelnederlandse tot hedendaagse literatuur, onderverdeeld in de volgende periodes:

  • De middeleeuwen - door Armand Berteloot
  • De zeventiende eeuw - door J.W.H. Konst
  • De achttiende en negentiende eeuw - door Maria-Theresia Leuker
  • Van 1880 tot 1945 - door Ralf Grüttemeier en Lut Missine
  • Na de Tweede Wereldoorlog - door Ralf Grüttemeier

De geschiedenis verschijnt bij uitgeverij Metzler Verlag en is tot stand gekomen met financiering van de Nederlandse Taalunie, het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds.

22 oktober 2012