Master literair vertalen

Wilt u zich specialiseren in literair vertalen? Hebt u een bacherloropleiding in de letteren of vergelijkbare ervaring? Dat kan aan de Master Literair Vertalen.

De opleiding is een internationaal joint program van de Universiteit Utrecht en de KU Leuven en is tot stand gekomen met steun van de Nederlandse Taalunie.

Programma

Het is het eerste masterprogramma in het Nederlandse taalgebied dat zich enkel en alleen richt op literair vertalen. Het programma biedt een unieke combinatie van theoretische cursussen, praktische vertaalateliers, literatuurstudie en colleges Nederlandse stijl. Er wordt in het Nederlands vertaald; de deelnemende talen waaruit vertaald wordt zijn Duits, Engels, Frans, Italiaans en Spaans. Het programma zal de komende jaren worden uitgebreid met andere talen, in samenwerking met andere universiteiten uit het taalgebied en daarbuiten.

Voor de Master Literair vertalen kunnen studenten van over de hele wereld zich aanmelden, mits zij een bachelordiploma kunnen overleggen van een van de deelnemende talen, het niveau C2 voor alle vaardigheden van het Nederlands hebben en/of Nederlandstalig zijn en over het niveau C1 beschikken voor een van de deelnemende talen.

Vertaalpleidooi

De Master Literair Vertalen is opgericht met een startsubsidie die ter beschikking werd gesteld door het Comite van Ministers van de Nederlandse Taalunie. De aanleiding daarvoor was het pleidooi *Overigens schitterend vertaald. Voor het behoud van een bloeiende vertaalcultuur dat in 2008 werd aangeboden aan de ministers Plasterk, Anciaux en Vandenbroucke. Met dit Vertaalpleidooi werd gevraagd om een academische opleiding voor literair vertalen. Het pleidooi werd opgesteld door de Nederlandse Taalunie, het Expertisecentrum Literair Vertalen, Het Fonds voor de Letteren, het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds.

De Master Literair Vertalen gaat in 2013 officieel van start, maar wegens grote belangstelling is al in 2010 met het programma begonnen.  

20 augustus 2015