Meertaligheidsbeleid voor het Nederlands

Tal van talen in en om het Nederlands

Het Nederlands is een taal tussen tal van andere talen. De taal staat nooit op zichzelf, ook niet waar het Nederlands een officiële taal is: in Nederland, België en Suriname en op de Caribische eilanden. Wij willen daarom weten hoe het met het gebruik van het Nederlands en andere talen is gesteld. Hierover gaan wij in debat en hiervoor ontwikkelen we nieuw beleid.

Staat van het Nederlands

Met het onderzoek naar de Staat van het Nederlands brengt de Taalunie het gebruik van het Nederlands en andere talen in diverse maatschappelijke situaties in kaart. Dit doen wij samen met het Meertens Instituut in Nederland, de Universiteit Gent in België en het Instituut voor de Opleiding van Leraren in Paramaribo. Het onderzoek wordt elke twee jaar herhaald om ontwikkelingen vast te stellen en daarop te kunnen reageren.

Taalunie Talendebatten

Met de Taalunie Talendebatten organiseert de Taalunie elk jaar een debat over haar taalbeleid voor het Nederlands. De debatten in 2016, 2017 en 2018 hadden als onderwerp:

  • meertaligheid in het onderwijs;
  • meertaligheid op het werk;
  • meertaligheid in de zorg.

De debatten vinden plaats op de Europese Dag van de Talen (in België) en tijdens het DRONGO talenfestival (in Nederland).

Meertaligheid

De Staat van het Nederlands en de Taalunie Talendebatten vormen de basis voor het ontwikkelen van een meertaligheidsbeleid voor het Nederlands. Daarnaast wordt het meertaligheidsbeleid voor het Nederlands verder onderbouwd met kennis en informatie die we samen met andere partijen verzamelen. De resultaten staan op de themapagina over meertaligheid.

Nederlands en andere talen

De Taalunie streeft ernaar dat het Nederlands en andere talen zich in de praktijk evenwichtig ten opzichte van elkaar verhouden, zodat ze allemaal naast elkaar kunnen worden gebruikt. Dat geldt ook voor het Nederlands en andere talen in Europa.

Contactpersonen: Kevin De Coninck en Mieke Smits

Meer informatie: 

Partners:

13 december 2018