Student-assistenten Nederlands in Europa

Wist je dat een Nederlandse of Vlaamse student die in het buitenland een studie volgt daarnaast ook kan helpen bij het onderwijs Nederlands aan een afdeling Nederlands ter plaatse? Daar willen studenten jouw moedertaal studeren. Student-assistenten kunnen worden aangevraagd door alle afdelingen Nederlands in Europa.

Wanneer kan ik student-assistent worden?

  • Als je met een Erasmus- of Socratesbeurs of als Harting scholar in het buitenland gaat studeren.
  • Je enthousiast bent voor het Nederlands en je beschikt over goede talige en communicatieve kwaliteiten. Je studeert zelf bijvoorbeeld aan een faculteit taal en letteren, kunstgeschiedenis, wijsbegeerte of aan een andere faculteit?
  • Je wilt andere studenten graag helpen met hun studie van jouw moedertaal.
  • Je kent de taal van het gastland in voldoende mate.
    Dan kun je jezelf aanmelden als student-assistent.

Wist je dat alleen in Europa ruim duizend studenten Nederlands studeren aan een universiteit? Dat doen ze aan verschillende afdelingen verspreid over heel Europa. Om hen daarbij een handje te helpen, biedt de Nederlandse Taalunie aan afdelingen Nederlands in het buitenland de mogelijkheid om een student-assistent Nederlands in te zetten.

Waar kan ik student-assistent worden?

Bij welke afdelingen kun je als student-assistent aan de slag? De lijst vind je hier. Je vindt daar ook meer informatie over de afdelingen zelf, wie er doceren, welk leermateriaal ze gebruiken, enz.

Wat doet een student-assistent?

Niet alleen leer je als student-assistent hoe het allemaal in zijn werk gaat in zo'n afdeling, je doet ook een hoop ervaring op die je later van pas kann komen. Je helpt andere studenten op weg met hun Nederlands en het is een boeiende manier om een centje bij te verdienen.
Het algemene takenpakket vind je hier. Kijk ook even bij de afdeling waarin je geïnteresseerd bent, want misschien heeft die nog extra opmerkingen.

Wat verdien ik ermee?

De Nederlandse Taalunie biedt student-assistenten 9 euro per uur en je mag 4 uur per week werken voor een periode van maximaal 24 weken.
Het algemene takenpakket vind je hier.

Is het student-assistentschap een stage?

Nee, de lestaken en de toelage van de Taalunie aan de student-assistenten staan volledig los van de opdrachten en de beurs van de Europese Unie. Het student-assistentschap kan dus niet beschouwd worden als stage en komt niet in aanmerking voor studiepunten. Het is een interessante manier om een centje bij te verdienen tijdens je studie in het buitenland en het is een interessante ervaring die voor je c.v. altijd goed is.

Hoe word ik student-assistent?

Heb je alles doorgelezen en ben je geïnteresseerd? Dan kun je jezelf kandidaat stellen bij de contactpersoon van de afdeling Nederlands waar je graag als student-assistent zou willen werken. Geef zoveel mogelijk informatie door over jezelf, over je motivatie om als student-assistent te werken en voeg een aanbeveling van je promotor/prof. bij.
Hoe meer informatie je doorgeeft, hoe beter de docenten je kunnen inschatten. Vergeet niet op te geven waar ze je gemakkelijk kunnen bereiken. De afdelingen Nederlands geeft aan de Taalunie door wie ze geselecteerd hebben.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Mail dan naar aanvraagfinanciering@taalunie.org of kijk
bij aanmeldingsprocedure.


Informatie voor de afdelingen>>

13 april 2018