Taal in Bedrijf 2015

Tijdens Taal in Bedrijf 2015 werd er gefocust op ouderenzorg, onderwijs en mensen met een communicatieve of lichamelijke beperking.

Het bijwonen van Taal in Bedrijf 2015 was geheel gratis en inclusief catering.

13 oktober 2015 in Brussel

Taal in Bedrijf werd op 13 oktober 2015 in de KVAB (Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten) in Brussel georganiseerd.

Er is inmiddels een verslag van de dag.

Ochtendprogramma: sprekers met visie

Wij boden u 3 inspirerende sprekers aan:

Maarten van der Boon kijkt vanuit het kruispunt technologie, communicatie en marktthema’s naar ontwikkelingen. Zijn visie is dat mens en techniek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Olga Gordeeva werkt voor Acapela Group, dat met behulp van taal- en spraaktechnologie innovatieve oplossingen aanreikt voor maatschappelijke uitdagingen. De producten van Acapela Group worden gebruikt door duizenden scholen, bedrijven en overheidsorganisaties.

Dick Lunenborg werkt bij Bartiméus, een organisatie voor blinden en slechtzienden. Hij is medeoprichter van het Bartiméus Fablab en ontwikkelt en implementeert slimme technologieën voor mensen met een meervoudige beperking.

 Zij vertellen over hun visie op de toekomst en de rol die taal- en spraaktechnologie daarin speelt.

Presentaties taal- en spraaktechnologie

Na de sprekers presenteerden bedrijven, onderzoekers en organisaties zich in een korte pitchronde. Zij vertelden met welke ontwikkelingen op gebied van taal- en spraaktechnologie zij bezig zijn en ze geven aan waar hun eventuele uitdagingen liggen.

Op alfabetische volgorde:

GridLine, Dennis de Vries, www.klinkendetaal.nl

iMinds Multimedialab, Jean-Pierre Martens, http://dssp.elis.ugent.be/research

KU Leuven - project ALADIN, Hugo Van hamme, www.aladinspeech.be,  http://www.esat.kuleuven.be/psi/spraak/projects/ALADIN/

OSTT, Compoli, Tony Rietveld, http://www.ostt.eu/ComPoli-project.aspx

ReadSpeaker B.V., Esther Judd-Klabbers, Speech Scientist, www.readspeaker.com

Sensotec nv, KNFB Reader.  Frank Allemeersch, www. sensotec.be, www. knfbreader.com

Stichting Dedicon, Reinout Versteeg, www.dedicon.nl

Universiteit Groningen, Tablet Afasie, Roelien Bastiaanse, http://www.rug.nl/news-and-events/video/archive/unifocus/the-first-aphas...

Vzw WAI-NOT, Nancy Van Belleghem., www.wai-not.be | www.wai-not.org

Workshopsessies

Na de lunch zijn er 3 parallelle workshopsessies met focus op:

  • mensen met een (communicatieve) beperking;
  • ouderen die langer zelfstandig willen blijven functioneren;
  • leerders van het Nederlands

De TST-organisaties gaan samen met de maatschappelijke organisaties concreet aan de slag en er wordt nagedacht over mogelijke oplossingen. Deze worden aan het einde van de dag gepresenteerd.

Wint u de NOTaS-stimuleringsprijs t.w.v. €2.500,-?

We brengen maatschappelijke belanghebbenden in contact met bedrijven, organisaties en onderzoekers die actief zijn met TST om na te denken over nieuwe oplossingen voor de genoemde doelgroepen. De stichting NOTaS, de Nederlandse Organisatie voor Taal- en Spraaktechnologie, wil na het evenement het beste idee voor een nieuw product of een nieuwe dienst waarin TST een grote rol speelt, belonen met een stimuleringsprijs van € 2.500,-. Wie weet wordt uw idee na het evenement ook werkelijkheid!

 Netwerkmogelijkheden

De Taalunie faciliteerde gedurende de dag op verschillende manieren de mogelijkheid tot netwerken en het verdiepen van kennis rondom taal- en spraaktechnologie.

  • organisatie: Taalunie
  • waar: Koninklijke Vlaamse Academie Van België Voor Wetenschappen en Kunsten, Paleis der Academiën - Hertogsstraat 1 - 1000 Brussel
  • wanneer: dinsdag 13 oktober 2015
  • tijd: 10.00-17.30 uur (incl. netwerkborrel)
  • toegang: gratis

 

7 januari 2016