Nieuwsberichten

Kader Abdolah kwam naar Amerika

27/04/2010

Verslag van de tournee van Kader Abdolah langs een aantal afdelingen Nederlands in de Verenigde Staten.
Deze rondreis van Kader Abdohlah werd mogelijk gemaakt door de Taalunie.

Begin maart kwam Kader Abdolah naar Amerika en verbleef enige dagen bij vijf van de Nederlandse programma's in de VS. De eerste stop was Columbia University in New York, waar Wijnie de Groot hem verwelkomde. Zij vertelt het volgende:

"Kader Abdolah is een beetje vreemd maar aardig en interessant ook. Ik vond zijn verhalen leuk. Het verhaal dat we hebben gelezen was emotioneel en mooi . Het was alsof kon ik zijn herinnering zien. Mijn favoriete ding over de tekst was de zins structuur. Abdolah schrift met korte zinnen. Hij is heel beroemd in Nederland dus ik was een beetje bang om samen te komen. Ik ben blij dat ik heb gedaan. Er is niet een grote verschil tussen het lezen van zijn boek en met hem te spreken. Allebei hij en zijn literaire werken zijn boeiend. Ik houd van zijn openheid ook. Hij beantwoordt vragen eerlijk en bedachtzaam. Hij kiest zijn woorden doelbewustelijk en zorgvuldig. Een zijn snor lijkt alles meer excentriek te maken. Ik weet niet waarom. Ik ben zo blij dat hij onze klas bezocht."

Joi, een verlegen en rustig meisje in mijn gevorderdencursus, schreef deze tekst als deel van een essay over Kader Abdolah. Het is een mooie samenvatting van de mening van alle studenten over zijn lessen.

Columbia University was de eerste stop tijdens Abdolah's rondreis door de Verenigde Staten. Hij zou les komen geven aan mijn intermediate en advanced studenten. We hadden ons terdege voorbereid: in beide cursussen hebben we in de weken voorafgaand aan zijn bezoek wat videoclips van interviews met hem gezien en korte verhalen gelezen. Vooral de videoclips gaven de studenten een beeld van Abdolah als persoon en als schrijver, maar de werkelijkheid gaf ze een echt beeld. Vanaf de eerste vijf minuten van de les wist hij de studenten aan het lachen te maken, te charmeren, te plagen en uit te dagen. Met deintermediate studenten was hij speels en charmant, met de advanced studenten was hij serieus en charmant, maar iedereen was duidelijk enorm van hem onder de indruk.

De culturele attaché van het Consulaat had bij zich thuis een receptie georganiseerd voor Abdolah waarvoor alle studenten uitgenodigd waren, wat ze de gelegenheid gaf om wat informeler met hem te praten.

Aansluitend op zijn bezoek hadden de studenten een week voorjaarsvakantie. Toen de colleges weer begonnen, hebben we nog wat nagepraat. Iedereen was het er over eens dat het een enorm geslaagd evenement was - hopelijk voor herhaling vatbaar!

De tweede stop was Cornell University of Ithaca, New York, waarover onze collega Chrissy Hosea het volgende schrijft.

Van 12 tot 17 maart 2010 was Kader Abdolah te gast bij de afdeling Nederlands aan Cornell University. Hij gaf hier twee lezingen getiteld 'The Dutch and their foreigners, and what it is like to be one of them' en 'Writing in a foreign language' en bezocht de lessen Nederlands, waarbij studenten en andere geïnteresseerden ruim de tijd hadden hem vragen te stellen over zijn leven en zijn werk. Hieronder enkele indrukken van de studenten Nederlands aan Cornell:

Om blij en gezond te blijven, zegt Kader Abdolah, is het belangrijk om 25 minuten beweging te doen, 3 keer per week. Zijn advies volgend, is Abdolah een energieke persoon, die spreekt met vele handbewegingen en zorgvuldige uitspraak. Hij gebruikt bondige, poëtische zinnen en eenvoudige woorden. Ik vond zijn geschreven stukjes precies zo eenvoudig en poëtisch - als songteksten (Mary Godec - student Biologie).

Voor zijn bezoek, hebben we over hem gepraat in de klass. Daarom heb ik geweten dat hij een geweldige persoon en een grote schrijver is. Maar, wanneer ik voor het eerst hem heb ontmoet, was ik verbaasd over zijn verschijning. Hij was heel netjes en charismatisch als een Perzische prins.
Ik hou ook van de stijl van zijn schrijven. Hij schrijft met informele taal, mooie details en interessante uitdrukkingen. Het is ook interessant dat hij vaak schrijft over zijn eigen leven, maar dat dan in de literatuur zet (Ika Nurhayani - student Linguistiek).

Onze Nederlandse cursus heeft verschillende teksten door Abdolah gelezen om voor zijn bezoek voor te bereiden. In de materialen die we hebben gelezen heb ik een gevoelige literaire stem gemerkt die aandacht aan dingen zoals menselijk gedrag, justitie, en vader te zijn gaf. Ik was daardoor des te meer geïnteresseerd om het verschil tussen Abdolah's literaire persona en zijn publieke persona te merken. In eigen persoon leek Abdolah een beetje onbenaderbaar en performatief wat ik vreemd vond in vergelijking met de gevoelige en warme toon van zijn schrijven.
Ik vond Abdolah's trouw, hardwerken, en geloof in zijn werk en in zijn mogelijkheid ontzettend inspirerend (Judy Park - student Engels).

Vervolgens reisde Kader Abdolah verder naar Ann Arbor, waar hij een bezoek bracht aan het Nederlandse programma van Ton Broos, die daarover het volgende schrijft:

Het karakteristieke hoofd met snor van Kader Abdolah hing al een tijdje in de gangen voordat Kader Abdolah zijn opwachting maakte aan de universiteit van Michigan van 17‐22 maart. 'Writer on the Run' was de titel van zijn lezing die hij hield in het department of comparative literature, bijgewoond door comparatist Anton Shammas wiens boek 'Arabesques' zelf ook weer onderwerp was van een colloquium de volgende dag.
Dat vond plaats nadat Kader Abdolah de eerstejaars Nederlands op zijn karakteristieke wijze van flamboyant optimisme het hemd van het lijf had gevraagd en hun een bemoedigend hart onder de riem had gestoken. En het meeste ging ook nog in hun Nederlands. Het was jammer dat er niet genoeg tijd was om nog meer te horen over zijn visie op de volgens hem belangrijkste Nederlandse schrijvers Multatuli, W.F.Hermans, Annie M.G.Schmidt en Nescio.

De tweedejaars hadden al een tijdje enthousiast zitten ploeteren op enkele Volkskrant‐columns. Verschillende woorden moeten gracieus omzeild worden als ze moeilijk vertaalbaar zijn, zoals 'poldermodel' of 'stok achter de deur'. Andere begrippen zijn gevoeliger, 'homo' is zeer negatief in het Amerikaans, twee billen van een persoon is maar één 'buttock' in het Engels. Het lukte en met trots konden we met ons allen aan het einde het resultaat van onze inspanningen overdragen.

Kader Abdolah zelf werd nog gevraagd voor een les in de cursus van een collega over 'Islam and the West', maar hij vond zelf ook nog inspiratie in het campusleven en de studentenomgeving, wat samenviel met de eerste warme zonnestralen. Het was dan ook passend dat hij in het Germanic Department dichtregels vond van de middeleeuwse Hendrik van Veldeke, geclaimd door de Duitse en Nederlandse literatuur, die naast Hadewych zijn weg vonden in de Volkskrant‐column van die week ter begroeting van de lente.

Na Michigan was Indiana University in Bloomington aan de beurt. Esther Ham schrijft over dat bezoek het volgende:

Op de regenachtige maandag dat Kader aankwam begon de Nederlandse Week in Bloomington. Kader zou daarbij de klap op de vuurpijl zijn en de laatste lezing in die week voor zijn rekening nemen. 's Avonds was de eerste lezing waar Kader al met wat leden van de Nederlandse gemeenschap in Bloomington kon kennismaken. Dinsdag begon Kaders bijdrage: 'Spijkerschrift' in de literatuurcursus bespreken. Maar voordat de les begon en hij aangekondigd zou worden, nam hij het heft in handen en begon direct alle studenten vragen te stellen. Wat studeerden ze en waarom, wat wilden ze doen als 'ze groot waren', waarom volgden ze een Nederlandse literatuurcursus, enzovoort, enzovoort. Daarna was het de beurt aan de studenten om vragen te stellen. Elke vraag werd zorgvuldig en met heel veel extra uitleg beantwoord. Duidelijk was dat de studenten het fantastisch vonden om persoonlijk met de auteur kennis te maken. Maar het hoogtepunt van Kaders bezoek waren zonder enige twijfel zijn gesprekken met de studenten in de Nederlandse taallessen. Met de eerste‐ en tweedejaars studenten heeft hij een interessant vraag‐en‐antwoordspel gevoerd onder het nuttigen van een matig kopje (Amerikaanse) koffie en lekkere Nederlandse koekjes. Het gevolg was dat een van de eerstejaars studenten meteen na afloop naar de bibliotheek is gelopen, 'De adelaars' heeft geleend en binnen een week heeft uitgelezen. De derdejaars studenten hadden een aantal columns en verhalen gelezen. Ook daar hadden we lang niet genoeg tijd om alle vragen te stellen die we wilden stellen. Op vrijdagavond sloten we de allereerste Nederlandse Week af met een drukbezochte en succesvolle lezing. Kader heeft er in Indiana zeker een flink aantal extra lezers bij gekregen en zelfs nu wordt nog gesproken over wat een geweldige verhalenverteller hij is.

Van 27 maart tot 2 april was Kader Abdolah vervolgens gast in het Nederlandse programma aan de University of Minnesota. Men had hem voor het "vreselijk koude weer" gewaarschuwd en dat je "via tunnels" van het ene gebouw naar het andere moest zien te komen, maar de weergoden waren ons zo gunstig gestemd dat we op de avond dat Kader Abdolah bij mij thuis was om met een leesgroep 'Het huis van de moskee' te bespreken, met ons allen buiten op de patio het avondeten konden nuttigen. Jawel! De hele week was warm en dat geldt niet alleen voor het weer. Behalve de avond met de leesgroep had Kader Abdolah met geïnteresseerden van verscheidene afdelingen een onderhoudend gesprek over de Islam in Europa en voor het programma Creative Writing gaf hij een presentatie over schrijven in een andere taal en cultuur. De hoogtepunten die week waren echter de lessen Nederlands die hij op heel originele manier en tot groot plezier van de studenten helemaal van mij overnam. Het was al met al een prachtige week die de studenten nog heel lang in herinnering zal blijven, daar ben ik van overtuigd.

Op 2 april bracht ik Kader Abdolah naar het vliegveld, van waar hij naar Berkeley vertrok, waar hij nog tot het eind van de maand als 'writer in residence' werkzaam zal zijn.

Jenneke Oosterhoff

Nieuwsarchief


2018: 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2017: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2016: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2015: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2014: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2013: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2012: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2011: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2010: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2009: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2008: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2007: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2006: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2005: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2004: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2003: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2002: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
2001: 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | 6 | 5 | 4 | 3
2000: 10 | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1
0: 0