Doorzoek alle bundels

Zoek in de bundels:
Uitgebreid zoeken »

Bundel 15 | Vijftiende conferentie Het Schoolvak Nederlands (2002)

Bijdrage: Wetenschap onder woorden: Taal en de niet-taalvakken (Nora Bogaert)
Download deze bijdrage in PDF-formaat »

toren zijn gelijk. Omdat het uitschrijven van een vermenigvuldiging onder de vorm 2 x 2 x 2 x 2 x 2.... heel omslachtig is, heeft men daar in de wiskunde wat op gevonden:

  •  als je een vermenigvuldiging van het getal 3 vijf maal wil laten gebeuren, dan druk je dat gewoon uit als 3 tot de vijfde macht. Je schrijft dat op als 35

als je een vermenigvuldiging van het getal 5 drie maal wil laten gebeuren, dan druk je dat uit als 5 tot de derde macht. Je schrijft- dat op als 53

  • als je een vermenigvuldiging van het getal 2 vier maal wil laten gebeuren, dan druk je dat uit als 2 tot de vierde macht. Je schrijft dat op als 24. ..)

De leerkracht verwijst naar de definitie van macht in het leerboek: 'een macht is het product van een aantal gelijke factoren' en van de begrippen grondtal en exponent.

2

Leerkracht: Stel dat je vandaag jarig bent en dat je vader je vraagt wat je het liefst wil als verjaardagscadeau: nu 1 miljoen BF in de hand of tot je volgende verjaardag een wekelijks zakgeld, dat start met 1 BF maar elke week wordt verdubbeld. Waarvoor zou je dan kiezen? Wie kiest voor het miljoen? (..) En wie kiest voor het andere cadeau? Doe eerst een gokje en dan kijken we verder. (..)

Laten we eens kijken wat het zou geven als je voor de tweede mogelijkheid kiest.

De eerste zondag krijg je dus 1F: De tweede zondag wordt het 1F x 2, d.i. 2E Hoeveel krijg je op de derde zondag? En op de vierde zondag? En de vijfde keer?

De leerlingen krijgen de opdracht in tweetallen de volgende vragen op te lossen:

- Hoe ziet de berekening er uit voor de tiende zondag? Hoeveel frank krijg je dus?

  • Hoe ziet de berekening er uit voor de vijftiende zondag? Hoeveel frank krijg je dus? .)

- En hoe zal de berekening eruit zien op je volgende verjaardag?

In het nagesprek bij de opdracht vermeldt de leerkracht dat het bedrag dat na een jaar op die manier is ontstaan om en bij de 4 464 000 miljoen BF zit. Dat bedrag krijg je dus in de week van je volgende verjaardag. Dat op zich is al veel meer dan 1 miljoen. Dan stelt de leerkracht aan de groepjes de vraag of dat bedrag nu alles is dat je op dat jaar tijd krijgt. Tijdens de uitvoering van deze opdracht circuleert de leerkracht door de klas en stelt, bij de groepjes die zelf niet tot een antwoord komen, de volgende vragen:

Stel dat je de zondag van je erop volgende verjaardag iets als 4 464 000 miljoen BF hebt gekregen, hoeveel heb je bijvoorbeeld de week daarvoor gekregen? (..) En de week voordien? (..)

  • Hoeveel heb je dan in totaal die laatste drie weken voor je verjaardag gekregen? In het gesprek met de klas brengt de leerkracht de leerlingen tot het besluit dat je in het verjaardagsverhaal ook nog eens de som moet maken van elk apart bedrag dat je in de loop van het jaar hebt gekregen.

3

Leerkracht: Volgens een oud verhaal heeft een zekere Sissah ben Dahir het schaakspel uitgevonden. De koning van India was zo enthousiast over het spel dat hij de uitvinder rijkelijk wilde belonen. Hij vroeg Sissah ben Dahir welke beloning hij wilde hebben: een stuk van het koninkrijk misschien? Na enig nadenken deed Sissah het volgende verzoek: geef me 1 graankorrel voor het eerste vakje van het schaakbord, 2 korrels voor het tweede vakje,

4 korrels voor het derde, 8 korrels voor het vierde, enzovoort. De hovelingen vonden Sissah

150 1 Wetenschap onder woorden: taal en de niet-taalvakken - Nora Bogaert