Doorzoek alle bundels

Zoek in de bundels:
Uitgebreid zoeken »

Bundel 15 | Vijftiende conferentie Het Schoolvak Nederlands (2002)

Bijdrage: Vakwijzer door en voor Neerlandici (Willy Weijdema & Carl Brüsewitz)
Download deze bijdrage in PDF-formaat »

Behalve de vakdomeinen zijn er ook enkele algemene domeinen zoals Oriëntatie op studie en beroep en Vakondersteunende informatie.2

Het categoriseren en beoordelen gaat met een formulier. Voor de korte omschrijving en voor het invoeren van trefwoorden heeft de beoordelaar soms ook input van de website zelf. Bouwers van website kunnen 'meta-informatie' toevoegen: een samenvatting en 'keywords', trefwoorden dus. Deze meta-informatie wordt door zoekmachines gebruikt en soms door vooral commerciële websitebouwers misbruikt om hoog in de zoekresultaten te verschijnen. De beoordelaar in Vakwijzer krijgt ook de meta-informatie van de website, maar beslist zelf of hij deze handhaaft, aanpast of zelfs helemaal vervangt door een eigen samenvatting en trefwoorden.

Het moeilijkste is natuurlijk het kwaliteitsoordeel. De beoordelaars kennen sterren toe: van één ster tot vijf sterren. Maar op grond waarvan? Op de lerarenopleiding Windesheim te Zwolle heeft Carl Brüsewitz een instrument ontwikkeld waarmee studenten websites kunnen beoordelen. Het instrument bestaat uit een aantal vragen waarop met ja of nee kan worden geantwoord. Hoe meer vragen met ja worden beantwoord, hoe beter de site is. De vragen staan in het kader hieronder.

 

1. Is de bron van de informatie bekend?

2. Wordt vermeld wanneer de informatie geplaatst of geactualiseerd is?

3. Verwijst de site naar andere bronnen?

4. Hoe toegankelijk is de informatie?

5. Wordt de auteur of uitgever van de site vermeld?

6. Kunnen deze via andere bronnen worden geverifieerd?

7. Wordt de informatiebron genoemd en is deze betrouwbaar?

8. Wordt het doel van de site vermeld?

9. Worden de contactgegevens van de site vermeld?

10. Geeft de site toegang tot primaire informatie?

11. Biedt de site meer dan slechts een lijst externe links?

12.Is er sprake van oorspronkelijke inhoudelijke informatie?

13.Biedt de site toegevoegde waarde?

14.Is de dekking van het onderwerp uitgebreid genoeg?

15.Is de site en de informatie waarnaar deze verwijst up-to-date?

Uiteindelijk blijft de beoordeling toch een subjectief element bevatten. Daarom is het zo goed, dat een bron in Vakwijzer door meerdere beoordelaars beoordeeld kan worden. Vakwijzer middelt als het ware de beoordelingen. In de zoekmachine verschijnt onder meer het aantal sterren dat is toegekend, maar ook hoeveel beoordelaars de site beoordeeld hebben.

Elke beoordeling moet geaccordeerd worden. Pas na accordering wordt de beoordeling door het programma verwerkt. Een beoordelaar kan niet zijn eigen beoordelin-

Vakwijzer door en voor Neerlandici - Willy Weijdema & Carl Brüsewitz 257