Doorzoek alle bundels

Zoek in de bundels:
Uitgebreid zoeken »

Bundel 15 | Vijftiende conferentie Het Schoolvak Nederlands (2002)

Bijdrage: Vakwijzer door en voor Neerlandici (Willy Weijdema & Carl Brüsewitz)
Download deze bijdrage in PDF-formaat »

gen accorderen, dat moet altijd iemand anders doen. Aanvankelijk had alleen de communitymanager de accorderingsrechten. Zo konden we overzien, of we als beoordelingsgroep ongeveer op één lijn zaten. Na een half jaar zijn twee actieve beoordelaars ook gaan accorderen.

5 Vakwijzer en de SPIN

In 2002 waren bibliotheken ook al actief op internet en bezig met het categoriseren van websites. De openbare bibliotheken in de randstad van Nederland waren hiermee bezig in het kader van een project genaamd De SPIN. Precies op tijd hebben zij zich aangesloten bij Kennisnet. Elke vakcommunity wordt nu bijgestaan door een bibliotheekmedewerker. Hij/zij codeert de websites met de SISO-codes, zodat er in Vakwijzer ook gezocht kan worden met de SISO-codes, net als in de 'fysieke' bibliotheek. SISO is een systeem waarin aan non-fictie een getal tussen de 0 en 1000 wordt toegekend. Het is al jaren in bibliotheken in gebruik en het is een goed systeem om boeken op te bergen. Nu kunnen we ervaren hoe zo'n systeem op internet werkt, want: de informatie op internet is niet tastbaar en hoeft niet in een rijtje geplaatst te worden.³

Het resultaat van de samenwerking tussen de SPIN en Vakwijzer is te zien op http://spin.bibliotheek.nl

6 Vakwijzer gebruiken in uw eigen educatieve website: de URLbuilder

Een heel geavanceerde voorziening in Vakwijzer is de URL-builder. Steeds meer docenten gaan opdrachten verstrekken via internet. Bij die opdrachten hoort meestal een lijstje met links naar andere websites.

Een eigen verzameling links bijhouden is erg bewerkelijk; je moet regelmatig controleren of de links nog wel werken. Vakwijzer neemt u dit werk uit handen: Vakwijzer controleert elke nacht een kwart van alle URL's die in de database zitten. Er wordt bijgehouden welke URL's een foutmelding opleveren en hoe vaak dat gebeurt. URL's die een aantal malen een foutmelding geven, worden verwijderd uit de database.

U kunt een eigen zoekingang maken die direct linkt naar beoordeelde sites in een bepaald vakgebied of domein, rond een bepaald trefwoord of die geschikt zijn voor een bepaald onderwijsniveau. Het leuke is dat de verzameling beoordeelde links dynamisch wordt onderhouden in Vakwijzer. Een nieuw toegevoegde site verschijnt "vanzelf" ook via uw zoekingang zonder dat u daar iets voor hoeft te doen. Sites die niet meer toegankelijk zijn, verdwijnen ook "vanzelf".

Een voorbeeld

U wilt uw leerlingen informatie laten zoeken over spreekwoorden en gezegdes. U start

258 I Vakwijzer door en voor Neerlandici - Willy Weijdema & Carl Brsewitz