Doorzoek alle bundels

Zoek in de bundels:
Uitgebreid zoeken »

Bundel 15 | Vijftiende conferentie Het Schoolvak Nederlands (2002)

Bijdrage: Implementatiedrempels voor zelfstandig leren (Frank Verbeeck)
Download deze bijdrage in PDF-formaat »

met hen de studiewijzers door (hoewel: ook dat is overdonderend).

Zelfregulerend leren wordt voor een groot deel bereikt. Aan het einde van het zesde jaar merkte ik deze attitude bij een aantal leerlingen: plannen, oriënteren, kritisch selecteren, bijsturen... Toch zit ik met het gevoel dat we voorlopig de lat te hoog leggen.

Schriftelijk reflectievragen (zelfs oriëntatievragen) beantwoorden was niet meteen populair. Ondertussen heb ik de schriftelijke vragen vervangen door een occasioneel gesprek over de werkwijze.

9 Tot besluit

Blijft het hierbij? Volgens de wet van de sloomheid wel. Wat ik doe, wordt op school getolereerd. De meeste drempels zijn genomen ... op één na: wie volgt? Het wordt pas interessant wanneer verschillende collega's spontaan voor deze werkvorm kiezen en na overleg de leerlingen de mogelijkheid bieden om zowel de werktijd persoonlijker te verdelen, als vakoverschrijdend te werken en intenser begeleid te worden.

Zoiets kan enkel wanneer de directies en de pedagogische begeleiding regelmatig de vraag stellen. Eén leerkracht kan geen schoolcultuur veranderen. Gelukkig merk ik belangstelling bij sommige collega's. Ik begin al een heel klein beetje aan uitbreiding en vakoverschrijding te denken.

Implementatiedrempels voor zelfstandig Ieren - Frank Verbeeck 143