Doorzoek alle bundels

Zoek in de bundels:
Uitgebreid zoeken »

Bundel 15 | Vijftiende conferentie Het Schoolvak Nederlands (2002)

Bijdrage: Peer tutoring voor begrijpend lezen (Rita De Clerq & Bieke Ampe)
Download deze bijdrage in PDF-formaat »

begrijpt

6. Het soort tekst bepalen

De strategieën beslaan het hele leesproces :

- voor het lezen, om de kinderen optimaal voor te bereiden op de tekst

  • tijdens het lezen, om de tekst zo goed mogelijk te begrijpen

  • na het lezen, als evaluatie

5 Voorbereiding van tutor en tutee

De betrokken klassen maken kennis met de werkvorm "peer tutoring" aan de hand van videofragmenten + nabespreking.

Er volgt een eerste kennismaking tussen beide klassen. Dit kan via sport en spel, muziek en dans, een gezamenlijke knutselactiviteit, een zoektocht doorheen de school, een klasoverschrijdende uitstap, ...

De oudste leerlingen worden ingewijd in het tutorschap. In een zevental lessen komen zowel sociaal-communicatieve als pedagogische competenties aan bod. De tutors leren hoe je kan laten zien dat je belangstelling toont, hoe je een leestijd het best begint en eindigt, hoe je omgaat met fouten, hoe je complimentjes geeft en hoe je op een goede manier hulp kan bieden.

Na het vormen van de leeskoppels vindt een eerste kennismaking plaats tussen tutor en tutee. De bedoeling is dat beide partners elkaar beter leren kennen. En aangezien dit project rond lezen draait, is het ook bijzonder interessant om te weten te komen wat je leesmakker van lezen vindt. Deze activiteit wordt voornamelijk door de tutor voorbereid. De gegevens kunnen verzameld worden via een interview of een aangepast spel.

Naast de voorbereiding van de tutors maken beide deelnemende klasgroepen, via expliciete instructie, uitgebreid kennis met de leesstrategieën. Beide klassen doen dit op het eigen niveau. De bijhorende opdrachtkaart wordt op dat moment door de leerlingen van beide klassen ingevuld, zodat zowel tutor als tutee vertrouwd raakt met de takenkaart.

6 Organisatie

Het is evident dat leerkrachten die "peer tutoring" inschakelen ook geloven in deze vorm van samenwerking tussen leerlingen en bereid zijn hun uurroosters op elkaar af te stemmen en tijd te maken voor overleg.

Voorzie één of meer vaste leesmomenten in de week. Wij opteerden voor 1 x 50 minuten per week + 25 minuten extra voor de nabespreking in het vijfde leerjaar (groep 7).

Het samenstellen van de leeskoppels is een moeilijke klus. Hierbij wordt rekening

Peer tutoring voor begrijpend lezen - Rita De Clercq & Bieke Ampe 165