Doorzoek alle bundels

Zoek in de bundels:
Uitgebreid zoeken »

Bundel 22 | Tweeëntwintigste Conferentie Het Schoolvak Nederlands (2008)

Download deze volledige bundel in PDF-formaat »

Bijdrage: De Leeslijst. 12 boeken om je tanden in te zetten (An Stessens)
Download deze bijdrage in PDF-formaat »

Recognized HTML document

TWEEËNTWINTIGSTE CONFERENTIE HET SCHOOLVAK NEDERLANDS

dingen van Dimitri Verhulst, maar wel De bekoringvan Hans Münstermann (LL 2008) of Een kameel zonder bult van Jonas Hassen Khemiri (LL 2009). Daarom ook namen we vorig jaar niet de gedichten, maar wel de essays van Ramsey Nasr op – al hopen we stiekem dat de essays een opstap kunnen zijn voor de gedichten.

Het resultaat van de zoektocht zijn twaalf titels waarvan we hopen dat ze 17- en 18- jarigen kunnen verleiden tot lezen.

De uiteindelijke lijst van twaalf titels wordt met een korte annotatie per titel op een bladwijzer gedrukt. Die bladwijzer sturen we naar aso-scholen en naar bibliotheken. Bijbestellen kan, zolang de voorraad strekt. De bladwijzer kent een uitloper op het internet. Op www.deleeslijst.be krijgt elke titel een uitgebreidere annotatie. Omdat de titels op de Leeslijst voor ons slechts een begin zijn en het hier niet hoeft te stoppen, koppelen we elk boek aan één of twee andere, verwante boeken. Die boeken hebben een gelijkaardige thematiek of opzet. Ook is er op de website ruimte voor commentaar en voor andere boekentips, want uiteraard hoeft niet iedereen het met de lijst eens te zijn.

De Leeslijst 2009

De Leeslijst 2009 bestaat uit gedichten, iets over familie, oorlog en dood, klassiekers, een verhaal over niets, een puzzel, een reis naar Afrika en een mening over het internet:

Fladderen voor de vloed – Joke van Leeuwen

De stem van Tamar – Davis Grossman

De boekendief– Markus Zusak

Tantes – Cyriel Buysse

Het proces – Franz Kafka

Een roos van vlees – Jan Wolkers

Het vijfde kind – Doris Lessing

Wolkenatlas – David Mitchell

Kamermuziek – Paul Mennes

Een kameel zonder bult –Jonas Hassen Khemiri

De @-cultuur – David Keen

Binnen is het donker, buiten is het licht – Dick Wittenberg en Jan Banning

162