Doorzoek alle bundels

Zoek in de bundels:
Uitgebreid zoeken »

Bundel 22 | Tweeëntwintigste Conferentie Het Schoolvak Nederlands (2008)

Download deze volledige bundel in PDF-formaat »

Bijdrage: 'RSearch'. een interactief multimediaal detectivespel (Patrick Bernauw)
Download deze bijdrage in PDF-formaat »

Recognized HTML document

7. Nederlands en vakoverschrijdende projecten

Hogeschool. Met dit spel wil de Karel De Grote-Hogeschool leerlingen van het laatste en voorlaatste jaar van het secundair onderwijs kennis laten maken met technologie en wetenschap.

In het kader van dit spel, dat werd uitgewerkt door vzw de Scriptomanen, schreven Patrick Bernauw en Guy Didelez ‘Springtij’, het dossier van privédetective Rebecca Rademaekers, dat ze aanlegde naar aanleiding van de verdwijning van de 19-jarige Lotte Geerinckx. Wie in het bezit is van het dossier kan met behulp van de bijhoren-de site www.rsearch.be reconstrueren wat er met Lotte gebeurd is. Tenminste, als de ‘aspirant-detectives’ in staat zijn om nauwgezet te lezen, te luisteren, te kijken en... logisch na te denken. Dat maakt ‘Springtij’ tot een interessant didactisch hulpmiddel, dat zowel in de lessen Nederlands als tijdens de wetenschapslessen gebruikt kan worden om een aantal uiteenlopende attitudes en eindtermen op een originele en boeiende manier te realiseren.

Uiteindelijk kan het interactieve en multimediale detectivespel ‘RSearch’ uitgebreid worden met een ‘live sessie’, waarbij de leerlingen via e-mail en chat in contact treden met een ‘detective’ om het verdwenen meisje Lotte op te sporen. Via het web zullen ze ook weer diverse onderzoeksopdrachten toegespeeld krijgen, die uiteindelijk moeten leiden tot het redden van Lotte. Met vragen over de mogelijkheden van het detectivespel, de praktische organisatie, de kostprijs, etc. kunt u steeds terecht op info@rsearch.be of op de website www.rsearch.be .

2. Mogelijkheden om ‘Springtij’ in de les te gebruiken

Individueel: elke leerling heeft een eigen exemplaar van ‘Springtij’ en een eigen pc met internetaansluiting en bestudeert de informatie op zijn eigen tempo. De leerlingen leren zelfstandig werken. Alternatief: één boekje en één pc per twee leerlingen; ze wisselen in overleg af.

In groepjes: per groepje is een exemplaar van ‘Springtij’ en een pc voorzien. Ofwel bestudeert de hele groep alle informatie, ofwel worden de taken verdeeld. De leerlingen leren samenwerken.

Klassikaal: de teksten uit ‘Springtij’ worden voorgelezen en de filmpjes en audiofragmenten worden op een televisie getoond en op een stereo afgespeeld. Op die manier volstaat één exemplaar van ‘Springtij’ en hoeft men geen toegang tot het internet te hebben. De leerlingen leren nota’s nemen.

Na het verwerken van de informatie gaat men over tot het opstellen van een reconstructie. Waarom zijn Lotte en Gino gevlucht? Wat was hun plan? Wat liep er mis?

7

247