Doorzoek alle bundels

Zoek in de bundels:
Uitgebreid zoeken »

Bundel 22 | Tweeëntwintigste Conferentie Het Schoolvak Nederlands (2008)

Download deze volledige bundel in PDF-formaat »

Bijdrage: Leesstrategien en OVUR (Sofie De Jonckheere)
Download deze bijdrage in PDF-formaat »

Recognized HTML document

10. Taalvaardigheid

Het is een feit dat lezen één van de belangrijkste vaardigheden is die leerlingen nodig hebben om zowel binnen als buiten de school goed te kunnen functioneren. Heel wat taalmethodes gaan dan ook dieper in op allerlei technieken en strategieën waarmee leerlingen om het even welke leestekst op een gestructureerde en inzichtelijke manier kunnen aanpakken. We denken hierbij aan een techniek als OVUR en aan strategieën als globaal, zoekend of intensief lezen.

Ook al zijn leerlingen met deze aanpakken vertrouwd, toch stellen we vast dat ze in de zogenaamde ‘zaakvakken’ op het vlak van leesvaardigheid vaak zitten te klungelen. Erger nog: ze lijken opeens niet meer te weten hoe ze een tekst efficiënt kunnen aanpakken, terwijl ze dat elders – d.i. in de taalvakken – toch voldoende hebben ingeoefend. Vooral wanneer het om minder eenvoudige teksten gaat, zoals teksten met moeilijke woorden, met veel samengestelde zinnen of met veel voorbeelden, definities of anekdotes, zien leerlingen plotseling door de bomen het bos niet meer. Er stelt zich met andere woorden een probleem van onvoldoende transfer.

In deze presentatie willen we dan ook aantonen hoe je er als niet-taalleraar voor kunt zorgen dat deze transfer toch plaatsvindt en dit zonder extra inspanningen. We pretenderen hierbij zeker niet de waarheid in pacht te hebben, maar we hebben wel de ambitie om aan te tonen dat ‘goed (of beter) lezen’ ook tot ‘goed (of beter) leren’ leidt. En daar is het elke leraar tenslotte toch om te doen, niet?

10

337