Doorzoek alle bundels

Zoek in de bundels:
Uitgebreid zoeken »

Bundel 27 | Zevenentwintigste conferentie Het Schoolvak Nederlands (2013)

Geert Joris

Algemeen secretaris Nederlandse Taalunie

Er beweegt wat in de leraarskamer

Nog niet zo lang geleden liep er een prachtige documentaire reeks op Canvas, een zender van de openbare omroep in Vlaanderen. Ze heette ‘De leraarskamer’ en het ging over het onderwijs van dertig tot vijftig jaar geleden. Een eenvoudige formule: gepensioneerde onderwijzers en leraars, mannen en vrouwen, werden voor de camera gezet en vertelden over ‘hun tijd’ voor de klas. Het waren stuk voor stuk goede vertellers en het was televisie om van te genieten.

Twee conclusies drongen zich op. Ten eerste: het onderwijs is enorm veranderd in de voorbije vijftig jaar. Ten tweede: onderwijsmensen zijn altijd en overal hetzelfde gebleven.

Om met het tweede te beginnen: elk van die onderwijsmensen toonde een groot hart voor de kinderen. Ze waren allemaal gepokt en gemazeld in de school, ze vonden voor de klas staan niet altijd gemakkelijk, maar hun liefde voor jonge mensen, hun beroepstrots, hun verantwoordelijkheidsgevoel was niet kapot te krijgen.

De andere vaststelling is dat het onderwijs niet stil heeft gestaan in de voorbije vijftig jaar. Het is sterk geëvolueerd, samen met de rest van de maatschappij. Dat deze verandering met vallen en opstaan is gebeurd, zal niemand verbazen.

Ik hoor wel eens zeggen: “Wat wordt er toch gigantisch veel onderzocht en besproken als het om onderwijs Nederlands gaat.” En dan zeg ik: ja, dat moet ook. Er wordt immers veel van verwacht. Het vak Nederlands is een van de allerbelangrijkste, omdat het de sleutel is naar de rest van de vakken.

Dat betekent ook dat iedereen er een mening over heeft, waardoor leraren Nederlands vrijwel voortdurend onderwerp van discussie zijn. Steevast horen ze: “Jongeren kunnen niet meer schrijven. Ze kunnen niet meer spellen. Ze praten slordig. Zelden lezen ze nog een boek.” En dat zou allemaal de schuld van het onderwijs zijn.

Dat is gemakkelijk gezegd, maar de realiteit is gelukkig niet zo eenduidig. Volgens het jongste internationale PIAAC-onderzoek is het met de kennis en de vaardigheden van de beroepsbevolking in Nederland en Vlaanderen net heel goed gesteld, in vergelijking

XV