Doorzoek alle bundels

Zoek in de bundels:
Uitgebreid zoeken »

Bundel 27 | Zevenentwintigste conferentie Het Schoolvak Nederlands (2013)

Bijdrage: Online schrijven met WikiKids (Gerard Dummer)
Download deze bijdrage in PDF-formaat »

8. Nieuwe media

in de artikelen die als ‘beginnetje’ gelabeld zijn. Dat zijn artikelen die bestaan uit maar een paar regels en die je gemakkelijk kunt uitbreiden: individueel of klassikaal. Samenwerken zie je op verschillende plekken terugkomen op WikiKids. De overlegplek voor kinderen is de zogenaamde ‘boomhut’. Daar stellen kinderen vragen aan elkaar die ze ook beantwoorden. Samenwerking ontstaat ook als kinderen samenwerken aan een portaal. Een portaal is een verzamelpagina met artikelen over één onderwerp. Op portalen in oprichting vind je daarom bijvoorbeeld een projectpagina, een inschrijvingspagina en een pagina met gewenste artikelen.

Je kunt als leerling ook je eigen plan trekken en artikelen maken die je eigen interesse hebben. Leerlingen die zich op die manier uitleven, hebben zelfstandig al hele portalen gemaakt over de meest uiteenlopende onderwerpen.

5. Moderatoren

Leerlingen die nog actiever willen worden op WikiKids kunnen moderator worden. Moderatoren controleren wat er op WikiKids gebeurt en of iedereen zich aan de spelregels houdt. Een moderator grijpt in als dat nodig is en kan, indien nodig, een gebruiker blokkeren. Een moderator is een ervaren gebruiker van WikiKids. Hiervoor kom je pas in aanmerking als je al een tijd hebt laten zien dat je in staat bent om met WikiKids te werken. Nog belangrijker: een moderator is iemand die op een vriendelijke manier met andere gebruikers om kan gaan.

  1. Hulpmiddelen

Om leerlingen te helpen en leraren wegwijs te maken, zijn er op WikiKids een aantal portalen. De belangrijkste daarvan zijn ‘het Kidsportaal’ en ‘het Onderwijsportaal’. Op het Kidsportaal vinden leerlingen aanwijzingen om zelf een artikel te schrijven en hoe ze dat op WikiKids verder kunnen opmaken. Op het Onderwijsportaal staan achtergrondinformatie en kant-en-klare lessen die je kunt inzetten om met de klas aan de slag te gaan.

  1. WikiKids en Mediawijsheid

Met WikiKids geef je invulling aan competenties voor mediawijsheid. In het model van Mediawijzer.net (2013) wordt het begrip ‘mediawijsheid’ opgedeeld in vier onderdelen:

  1. begrip;

  2. gebruik;

 

8

 

273