Doorzoek alle bundels

Zoek in de bundels:
Uitgebreid zoeken »

Bundel 27 | Zevenentwintigste conferentie Het Schoolvak Nederlands (2013)

Bijdrage: Werken aan presentatietechieken van leerlingen via nieuwe media (Bart Devos & Jordi Casteleyn )
Download deze bijdrage in PDF-formaat »

8. Nieuwe media

Veel van de jonge gebruikers maken trouwens gebruik van een nickname (= een zelfbedachte naam, waardoor de privacy nog meer is gewaarborgd). Voorbeelden van namen die voorkomen op WikiKids zijn: Sebastiaan1234 (voornaam met willekeurige cijfers), Southparkfan (vernoeming naar televisieserie), Apoo, Beem of Cookie (eigen gekozen bijnamen). Op WikiKids benadrukken we ook dat er zo weinig mogelijk privégegevens op de gebruikerspagina’s moeten komen te staan. Alleen een voornaam en geen adresgegevens. Te persoonlijke informatie wordt verwijderd.

Referenties

Bronkhorst, J., L. Verhoeven & H. Biemond (2009). Werken aan taal met gebruik van tussendoelen en ict. Taalonderwijs krijgt nieuwe mogelijkheden en kansen. Nijmegen: Expertisecentrum Nederlands.

Mediawijzer.net (2013). Competentiemodel. Online raadpleegbaar op www.mediawijzer.net/competentiemodel.

Ronde 6

Bart Devos (a) & Jordi Casteleyn (b)

  1. IVV Sint-Vincentius, Gent

  2. Universiteit Gent / Arteveldehogeschool, Gent Contact: bartldevos@yahoo.co.uk

jordi.casteleyn@ugent.be

Werken aan presentatietechieken van leerlingen via nieuwe media

 

1. Inleiding

In de lessen Nederlands nemen vaardigheden een belangrijke plaats in, maar ze leggen een grote druk op de beschikbare tijd. Terwijl alle leerlingen tegelijkertijd hun schriftelijke vaardigheden kunnen inoefenen, is dat voor spreekvaardigheden veel minder het geval. Het is voor de leerkracht Nederlands dan ook een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat elke leerling meermaals kan oefenen, gerichte feedback krijgt en ook voor spreken kan groeien.

Het Web 2.0 kan een oplossing bieden. Aan de hand van slidecasts (online presentaties met gesynchroniseerde Powerpoint-dia’s) leren de leerlingen hun presentaties beter voor

8

 

275