Oeps. Ik kon de header/footer niet ophalen. http://taalunieversum.org/?q=node/9294
Zoek in de bundels:
Uitgebreid zoeken »

Bundel 27 | Zevenentwintigste conferentie Het Schoolvak Nederlands (2013)

inhoudsopgave |  « vorige pagina |  pagina 279 van 356  | volgende pagina »
naar een andere pagina

Bijdrage: Flip je les Nederlands! (Arnoud Kuijpers & Rutger Cornelissen)
Download deze bijdrage in PDF-formaat »

8. Nieuwe media

Referenties

Casteleyn, J. (20 10). “Slidecast Yourself: studenten geven presentaties op het internet”. In: S. Vanhooren & A. Mottart. Vierentwintigste conferentie Het Schoolvak Nederlands. Gent: Academia Press, p. 133-139.

Ronde 7

Arnoud Kuijpers & Rutger Cornelissen Candea College Duiven

Contact: a.kuijpers@candea.nl

r.cornelissen@candea.nl

Flip je les Nederlands!

We leven in de 21ste eeuw, een tijd waarin sociaal-maatschappelijke structuren grondig veranderen. De sociale ruimte is niet meer beperkt tot ons gezin, onze school, ons dorp. Digitaal staan we voortdurend in contact met de hele wereld. Media als Twitter, Facebook, Whatsapp en Youtube vormen een niet weg te denken dimensie in het hedendaagse leven, zowel voor docenten als voor leerlingen. In die dimensie staan we met elkaar in contact, wisselen we dingen uit, communiceren we, leren en creëren we.

De wereld verandert, maar het onderwijs verandert maar langzaam mee. Lang was het zelfs een beetje wantrouwig ten opzichte van digitale ontwikkelingen, waar het in eerste instantie geen raad mee wist. Toch sijpelen juist langs de genoemde media meer en meer voorbeelden binnen van docenten die meegaan met de veranderende tijd en hun leerlingen weten te raken met behulp van digitale media en er zo in slagen om hun lessen leuker en uitdagender te maken.

 

Een veelgehoorde term in dat verband is flipping the classroom, waarbij je al snel denkt aan de duizenden uitlegvideo’s die circuleren op Youtube. De beweging is ontstaan ‘van onderaf’, dus bedacht en uitgewerkt door docenten in het veld. Om precies te zijn, gaat het om de Amerikaanse docenten Sams en Bergman. Inmiddels hebben zij velen geïnspireerd en is hun didactische benadering – via ‘stemmen’ zoals die van Jelmer Evers – ook overgewaaid naar Nederland.

Maar wat is nu eigenlijk flipping the classroom? Kort gezegd komt het hierop neer. Gaf de docent vroeger in grote stukken van zijn les frontaal uitleg, waarna leerlingen thuis huiswerk maakten, wordt nu de bekende situatie omgedraaid: uitleg krijgen leerlingen thuis met instructievideo’s, huiswerk doen ze in de les. Dit is wat er met ‘flippen’ wordt bedoeld. Maar het is nog zoveel meer...

8

 

279