Oeps. Ik kon de header/footer niet ophalen. http://taalunieversum.org/?q=node/9294
Zoek in de bundels:
Uitgebreid zoeken »

Bundel 28 | 28ste HSN-CONFERENTIE (2014)

inhoudsopgave |  « vorige pagina |  pagina 197 van 734  | volgende pagina »
naar een andere pagina

Bijdrage: Flip je les Nederlands! (Arnoud Kuijpers & Rutger Cornelissen)
Download deze bijdrage in PDF-formaat »

7. Onderwijsinnovatie

Duarte, N. (2010). Reasonate: Present visual stories that transform audiences. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons.

Reynolds, G. (2014). “Storyboarding and the art of finding your story” [Weblog post]. Online raadpleegbaar op: http://www.presentationzen.com/presentationzen/2014/05/storyboarding-the-art-of-finding-your-story.html.

Reynolds, G. (2011). The naked presenter: Delivering Powerful Presentations with or without slides. Berkeley, CA: New Riders.

Ronde 7

Arnoud Kuijpers (a) & Rutger Cornelissen (b)

 1. Candeacollege, Duiven

 2. Edutrainers, Amsterdam Contact: a.kuijpers@candea.nl r.cornelissen@candea.nl

 3. Flip je les Nederlands!

  De eenentwintigste eeuw is de eeuw van de digitale revolutie. De wereld om ons heen verandert ongekend snel. Mensen leggen contact op websites, vergaren informatie en kopen producten online. We hebben voortdurend een telefoontje in de hand en zijn actief op sociale media, zoals Whatsapp, Facebook en Twitter. Echt en virtueel grijpen in elkaar. Deze veranderende, sociaalmaatschappelijke structuren stellen het onderwijs voor een enorme uitdaging. Want hoe kunnen we leerlingen op school motiveren voor ons vak, in een wereld die zo veelzijdig en dynamisch is en zo rijk aan informatie?

  Eén van die antwoorden is Flipping the Classroom. Hierbij denk je misschien onwillekeurig aan de instructievideo’s die duizenden docenten zijn gaan maken in navolging van hun Amerikaanse inspirators, Bergman & Sams. Maar wat is nu eigenlijk Flipping the Classroom? Kort gezegd komt het erop neer dat de plaats van instructie is omgedraaid: uitleg krijgen leerlingen niet meer in de les, maar thuis. Ze krijgen die uitleg door middel van instructievideo’s – maar het kan eigenlijk door middel van elke vorm van online content: websites, fora, etc. Leerlingen verwerken de informatie hieruit op hun eigen tijd en plaats, in hun eigen tempo.

  Het gaat bij flippen ook niet zozeer om de video. Waar het om gaat, is wat de leerling in de les doet met de door hem opgedane kennis uit de video. Dat is misschien wel de echte flip: niet de uitleg van de docent, maar het leerproces van de individuele leerling komt centraal te staan. De docent wordt een begeleider. Doordat de

  7

  197