Doorzoek alle bundels

Zoek in de bundels:
Uitgebreid zoeken »

Bundel 7 | Zevende conferentie Het Schoolvak Nederlands (1994)

Bijdrage: Twee handen op een buik: taalvaardigheid en motivatie in het TSO (Wilfried de Hert)
Download deze bijdrage in PDF-formaat »

NABESPREKING

-Groep 1 heeft de naam JTM gekozen, naar analogie met de zender VTM. De studio is een kamertje met een bureau en een telefoon. Achteraan bevindt zich een wit doek met een monitor waarop o.m. het weerbericht of reportages van televisie kunnen worden bekeken. De leerlingen gaan ook naar buiten en vragen enkele klanten van een groot magazijn om hun mening over de nieuwe televisiezender.

-Groep 2 gaat naar een winkelcentrum in Wijnegem bij Antwerpen dat de deuren nog moest openen. Bontacten worden gelegd met de manager en het personeel. De video toont het winkelcentrum en verscheidene interviews.

-Groep 3 gaat op stap met een firma die gespecialiseerd is in wegenhulp 'Pech op de weg' van de VAB-dienst. De chauffeur-hulpverlener wordt geïnterviewd en tegelijkertijd zien we hem aan het werk in studio en garage.

-Tijdens de evaluatie letten de leerlingen op de selectie van thema's, de creatieve presentatie en het taalgebruik.

C VERGADEREN

  1.    OPDRACHT

1.1   organiseer een vergadering in een bedrijf dat iets wil aankopen (bijv. bedrijfswagens, video's, ...)

1.2   verdeel de rollen van voorzitter, notulist en andere deelnemers

1.3   deel de agenda mee in een uitnodigingsbrief met bijhorende documenten

1.4   evalueer je eigen rol en de vergadering na het bekijken van de video

  1.    UITWERKING

2.1   de deelnemers krijgen een uitnodigingsbrief met agenda en bijhorende documenten

2.2   de deelnemers bereiden zich voor en krijgen specifieke rollen

2.3   de voorzitter leidt de vergadering en presenteert zijn voorstellen voor de aankoop, de notulist notuleert

2.4   de vergadering wordt tijdens het bekijken van de video geëvalueerd

  1.    VAARDIGHEDEN

3.1   communiceren:

vergaderen: gesprek leiden, reageren; ... notuleren

presenteren met didactische hulpmiddelen rapporteren

convoceren: brief en agenda opstellen

3.2   initiatief nemen: verantwoordelijkheid nemen

3.3   voorbereiden: materiaal zoeken en selecteren

NABESPREKING

-Deze groep heeft de aankoop van bedrijfswagens gekozen om over te vergaderen. Er is aandacht geschonken aan de setting. Er is zelfs voor koffie gezorgd.

-Uit deze oefening blijkt dat het verschil tussen levensecht vergaderen en een rollenspel niet zo groot hoeft te zijn. Er is een voorzitter en een notulist, die de vorige keren op hun beurt deelnemer waren in een vergadering. Zij hebben het de anderen toen niet gemakkelijk gemaakt en die zijn dat niet vergeten. Hun rol (betweter, negatieve, zwijger, stokpaardberijder, enz...) wordt hier dus aangevuld met persoonlijke gevoelens ten opzichte van de voorzitter.

-In het begin lijkt het al mis te lopen, want de bijlage die de voorzitter bij de agenda voegde, bevat andere wagens dan bedoeld. Het is interessant om te zien hoe de voorzitter er zich uit redt. -Een deelnemer vindt de aankoop van bedrijfswagens niet prioritair en stelt voor het dak van het magazijn eerst te laten repareren. De voorzitter is hier niet op voorbereid en pas na tergendlange minuten krijgt hij een geniale inval. Hij nodigt de magazijnier telefonisch uit om het probleem te komen toelichten. Iedereen is tevreden, maar op het einde van de vergadering kan de opmerkzame deelnemer niet nalaten te vragen waar die (fictieve) magazijnier van daarstraks nu eigenlijk blijft.

-Voor de rest is de vergadering goed voorbereid met een vergelijking waarbij het bord wordt gebruikt, maar de problemen kunnen best ook in een echte bedrijfsvergadering voorkomen.

125