Prijzen

Literaire prijzen eren belangrijke schrijvers en belangrijke literaire werken en brengen daarmee goede literatuur onder de aandacht van een groot publiek.

 • Prijs der Nederlandse Letteren
  Nolens krijgt Prijs der Nederlandse Letteren
  De Prijs der Nederlandse Letteren is de belangrijkste literaire onderscheiding van het Nederlandse taalgebied. Belangrijke schrijvers als Hella Haasse, Hugo Claus, Harry Mulisch, Cees Nooteboom en Leonard Nolens kregen deze prijs.
 • Toneelschrijfprijs
  Ilja Pfeijffer krijgt Toneelschrijfprijs 2017
  De Toneelschrijfprijs bekroont de schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. De prijsuitreiking vindt afwisselend in Vlaanderen en Nederland plaats. 
 • De Inktaap
  Stefan Hertmans wint De Inktaap 2016
  Stefan Hertmans heeft met zijn roman Oorlog en terpentijn De Inktaap 2016 gewonnen. De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. 
 • Promotie en grensverkeer
  De Taalunie stimuleert de promotie van Nederlandstalige cultuur in de wereld. Dat doen we onder meer door literaire prijzen mogelijk te maken.
 • Write Now!
  Lize Spit wint Write Now! 2013
  Lize Spit uit Brussel is de winnaar van Write Now! 2013 met haar verhaal 'Ordehandhaver'. Ze won zowel de jury- als de publieksprijs. Write Now! is een schrijfwedstrijd voor jongeren tussen de 15 en 24 jaar uit Nederland, Suriname en Vlaanderen.