Taaltechnologie

De Taalunie werkt aan de toekomst van onze taal door te investeren in taaltechnologie.

 • Taal in Bedrijf 2015: krachten bundelen
  Tijdens Taal in Bedrijf 2015 stond de vraag centraal: hoe kunnen we taal- en spraaktechnologie (TST) gebruiken om maatschappelijke participatie te vergroten. De belangrijkste boodschap van die dag was: de krachten bundelen. De TST-sector moet samenwerken als het bijvoorbeeld gaat om het herkennen van afwijkende spraak en de automatische beschrijving van beelden in natuurlijke taal.
 • Taal- en spraaktechnologie
  Nederlands in nieuwe technologieën en toepassingen Sinds de opkomst van de computer staan de technologische ontwikkelingen niet stil. Computers spreken niet alleen programmeertalen meer, maar staan ook toe dat er in menselijke talen mee wordt gecommuniceerd. Dat biedt kansen op tal van nieuwe toepassingen. Voor de Taalunie is het van belang dat nieuwe technologieën en toepassingen ook in het Nederlands werken, zodat het Nederlands ook in de nieuwe digitale wereld zijn positie weet te behouden.
 • Terminologietools
  Beschrijving van taal- en vertaaltools Hieronder vindt u een overzicht van de momenteel beschikbare taal- en vertaaltools. 
 • Taal in Bedrijf
  Taal in Bedrijf is hét Vlaams-Nederlandse evenement op het gebied van taal- en spraaktechnologie.
 • TST-nieuwsbrieven
  Hier treft u het archief van recente TST-nieuwsbrieven aan.
 • TST-organisaties
  Er zijn veel organisaties actief in de taal- en spraaktechnologie. Onder 'meer lezen' vindt u een kleine selectie uit Nederland en België.