Vacatures

Projectmedewerker DBNL (m/v/x)

WERK MEE AAN DE DIGITALE BIBLIOTHEEK VOOR DE NEDERLANDSE LETTEREN

De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheek is een netwerkorganisatie van zes representatieve Vlaamse erfgoedbibliotheken. De vzw gelooft dat goed bewaarde en toegankelijk gemaakte erfgoedcollecties in bibliotheken een essentiële bouwsteen vormen voor een zelfbewuste, kritische samenleving. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek ontwikkelt met steun van de Vlaamse overheid projecten rond en onderzoek naar de ontsluiting, de digitalisering en de conservering van erfgoedcollecties. Verder zorgt ze voor expertise-uitwisseling en deskundigheidsopbouw in de sector en sensibiliseert ze het publiek voor het rijke bibliotheekerfgoed dat in Vlaanderen aanwezig is. Ze doet dit steeds op een kwaliteitsvolle en innovatieve manier. Hiervoor won ze in 2013 de Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed van de Vlaamse overheid.

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek is samen met de Nederlandse Taalunie en de Koninklijke Bibliotheek van Nederland (KB) verantwoordelijk voor de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. De DBNL is een website over de Nederlandse literatuur, taal en cultuurgeschiedenis. De site bevat literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie. De KB is als uitvoerder van dit Nederlands-Vlaams project verantwoordelijk voor de digitalisering en ontsluiting van de teksten. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek is ondermeer verantwoordelijk voor de Werkgroep Content die advies levert over de werken die gedigitaliseerd moeten worden.

Voor de opvolging van het project en het verhogen van het gebruik en de visibiliteit van de DBNL in Vlaanderen, zoekt de Vlaamse Erfgoedbibliotheek een deskundige en gedreven projectmedewerker, die onze kleine maar dynamische ploeg wil versterken. De projectmedewerker werkt daarbij nauw samen met de DBNL-coördinator in de KB Den Haag.

WAT DOE JE?

- Je bent het aanspreekpunt voor de DBNL in Vlaanderen.
- Je coördineert de regelmatige en vlotte aanvoer van nieuwe teksten uit Vlaanderen met aandacht voor kwaliteit en relevantie en met respect voor auteursrechten.
- Je ondersteunt de Vlaamse bibliotheken bij het aanleveren van die werken.
- Je vertegenwoordigt de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in de diverse werkgroepen van de DBNL.
- Je bent secretaris van de Werkgroep Content die de Commissie DBNL adviseert over de werken die moeten gedigitaliseerd worden.
- Je verzorgt samen met de KB en de DBNL-coördinator de communicatie over het project.
- Je organiseert overleg tussen de verschillende actoren en zet samen met partners initiatieven op die de zichtbaarheid en het gebruik van de DBNL in Vlaanderen.
- Je bouwt actief aan je netwerk in Vlaanderen en Nederland en zet met partners initiatieven op die de DBNL ten goede komen.

WAT VERWACHTEN WE VAN JE?

- Je beschikt over een masterdiploma, bij voorkeur in Taal- of Letterkunde (Nederlands).
- Je hebt affiniteit met bibliotheken, eventueel ook erfgoed.
- Je hebt affiniteit met academisch onderzoek, eventueel ook onderwijs.
- Je hebt een goede IT kennis en je bent vertrouwd met bibliotheekcatalogi.
- Je hebt goede communicatieve en redactionele vaardigheden en bent mee met sociale media.
- Je bezit een basiskennis van auteursrecht.
- Je hebt organisatorisch talent, je bent efficiënt in je aanpak en je kan met deadlines overweg.
- Je bent resultaatgericht en je gaat nauwkeurig te werk.
- Je hebt ervaring met projectwerking en je kan goed samenwerken met diverse teams.
- Je bent een ondernemend en neemt de nodige initiatieven.
- Je bent een netwerker en je beschikt over goede onderhandelingsvaardigheden.
- Je bent flexibel en kan werken binnen een kleine organisatie én in een internationale context.

WAT BIEDEN WE?

- We bieden een deeltijds contract aan van bepaalde duur tot eind 2017.
- Het is een functie met een afwisselend takenpakket die je de mogelijkheid geeft om een breed netwerk uit te bouwen en ervaring op te doen met internationale samenwerking.
- Je werkt in het hartje van Antwerpen en bent gehuisvest binnen de muren van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te Antwerpen. Je zal ook regelmatig naar Den Haag of andere erfgoedbibliotheken reizen.
- Je werkt in een klein, ervaren team en wordt door verschillende collega's professioneel begeleid.
- De opdracht wordt verloond volgens het barema A1a van de stad Antwerpen, aangevuld met maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering en een sociaal abonnement voor woon-werk verkeer. Het arbeidscontract volgt het Paritair Comité 329, sociaal-culturele sector.
- Relevante beroepservaring wordt in aanmerking genomen voor een maximumperiode van 2 jaar.

INTERESSE?

- Stuur vóór 7 maart een uitgebreid curriculum vitae naar info@vlaamse-erfgoedbibliotheek.be en beschrijf in jouw mail wat jou aantrekt in de functie en wat je ons te bieden hebt. Op basis van de motivatie en het curriculum vitae wordt een eerste selectie gemaakt. Geselecteerde kandidaten worden op 16 maart uitgenodigd voor een selectiegesprek in Antwerpen. Voorafgaand krijgen ze een opdracht die zij tijdens de mondelinge proef kunnen toelichten.
- Deze functie staat open voor iedereen. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek stimuleert gelijke kansen en diversiteit en werft aan op basis van competenties, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst, levensvisie of functiebeperking.
- Indien je nog vragen hebt over deze vacature kan je contact opnemen met Eva Wuyts, coördinator van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, via 03 338 87 92 of eva@vlaamse-erfgoedbibliotheek.be.
- Meer informatie over de Vlaamse Erfgoedbibliotheek vindt u op www.vlaamse-erfgoedbibliotheek.be. Meer info over de DBNL vindt u op www.dbnl.org.

Vrijwaring
In deze vacaturebank wordt ook informatie beschikbaar gesteld afkomstig van derden. Deze informatie is door de Nederlandse Taalunie niet nader beoordeeld op juistheid of volledigheid. De Nederlandse Taalunie wijst iedere aansprakelijkheid ter zake af. Wanneer u zonder verificatie of nader advies gebruik maakt van de geboden informatie verstrekt door derden, doet u dit voor eigen rekening en op eigen risico.