Vacatures

Docent Nederlands

De Vakgroep Nederlandse taal van de Afdeling Germaanse en Keltische talen op de Faculteit Letteren aan de Lomonosov Staatsuniversiteit in Moskou, Rusland, zoekt per 1 september 2017 een docent Nederlands voor een periode van een academiejaar.

Algemene informatie
De afdeling waarop nu onder andere de Nederlandse taal wordt aangeboden is een van de oudste van de Lomonosov Staatsuniversiteit te Moskou. Hij stamt uit de grotere afdeling van Germaans-Romaanse Filologie, die al in 1925 is opgericht. Sinds 1956 worden er lessen Nederlands gegeven waaruit in 1963 een Nederlandse specialisatie is gegroeid.
De vakgroep blijft tot nu toe compact wat de mogelijkheid biedt om de gegeven vakken (taalverwerving in het geval van de moedertaalspreker) nauwkeurig en diep te behandelen en genoeg aandacht aan iedere student te besteden. Er werken nu drie docenten van wie twee theoretische vakken doceren en één praktische taalverwerving geeft aan tien studenten. De capaciteit van de vakgroep biedt dus ruimte voor initiatief, dynamiek en creativiteit.

Functie
De leerkracht geeft lessen taalverwerving aan onze BA- en MA-studenten op niveaus die uiteenlopen van A1 tot C1 (in het jaar 2017-2018 zitten de studenten op niveaus B1 (groep Nl-tweede taal) en B2 (groep Nl-specialisatie). Ook geeft hij enkele cultuur gerelateerde vakken, bijvoorbeeld Nederlands in het bedrijfsleven en cultuurgeschiedenis. Al deze lessen worden gegeven in kleine groepen (3-7 studenten) en zijn in het Nederlands. Naast de lessen zijn er de volgende werkzaamheden:
- het creëren van lesmateriaal dat aansluit bij de studenten,
- het organiseren en het afnemen van het CNaVT examen in het tweede semester (april),
- deelname aan promotieactiviteiten en activiteiten voor studenten.

Profiel
We zijn op zoek naar een enthousiaste en creatieve leerkracht die graag een uitdaging in het buitenland aangaat. Van de kandidaat, het liefst een moedertaalspreker, wordt verwacht dat hij/zij in het bezit is van een masterdiploma, bij voorkeur taal- of letterkunde met Nederlands als hoofdvak, of een HBO-diploma van de lerarenopleiding het liefst op het gebied van NVT of een taalrichting zoals vertaler, meertalige communicatie etc.
Het is handig voor de kandidaat als hij/zij ook een beetje Russisch kan spreken, hoewel het niet noodzakelijk is. Een pluspunt zou zijn als de kandidaat al ervaring met het Nederlands geven aan anderstaligen heeft opgedaan.
Daarnaast verwachten wij van kandidaten dat zij:
- over uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden beschikken,
- zelfstandig kunnen werken,
- een positieve, kritische en flexibele instelling hebben,
- bereid zijn om een uitdaging van in Rusland wonen aan te gaan,
- goed kunnen samenwerken met de rest van het team.

Aanbod
Wij bieden het volgende:
- Een contract voor 1 jaar met mogelijkheid tot verlenging.
- Lesgeven aan kleine groepen met relatief veel voorbereidingstijd.
- Werken in een goede sfeer met zeer gemotiveerde studenten.
- Veel vrijheid in het organiseren en geven van de lessen.
- Mogelijkheid van materiele ondersteuning van De Taalunie

Sollicitatieprocedure
De Vakgroep Nederlands nodigt u van harte uit per e-mail te reageren door uw sollicitatiebrief in het Nederlands met CV te sturen naar een van de docenten van de vakgroep:
E-mail: katja.tereshko@yandex.ru
Met als onderwerp 'Moedertaalspreker Nederlands'
Ook voor vragen kunt u terecht bij dit e-mailadres.

Vrijwaring
In deze vacaturebank wordt ook informatie beschikbaar gesteld afkomstig van derden. Deze informatie is door de Nederlandse Taalunie niet nader beoordeeld op juistheid of volledigheid. De Nederlandse Taalunie wijst iedere aansprakelijkheid ter zake af. Wanneer u zonder verificatie of nader advies gebruik maakt van de geboden informatie verstrekt door derden, doet u dit voor eigen rekening en op eigen risico.