gearchiveerd

Stap binnen bij de Nederlandse taal

Voor de eerste keer heeft de Taalunie een stand op de Boekenbeurs. Daar kon je ervaren wat het Nederlands is, waar het gesproken wordt, wat je er allemaal mee kunt om je kansen te vergroten in het leven.

Op maandag 4 november kwamen onze ministers praten met lezende jongeren en met Inktaap-genomineerde Peter Terrin. Op dinsdag 5 november was er in samenwerking met de VRT een Taaldag rond het thema ‘Taal schept kansen’.

Streektaalherkenner: uit welke provincie kom jij?

De streektaalherkenner Diademo  bepaalt van welke provincie je bent, aan de hand van je uitspraak.

Verschil in klanken
Aan welke klanken is bijvoorbeeld een Oost-Vlaming te onderscheiden van een Brabander? Dat wilden de taalingenieurs van de Leuvense universiteit uitproberen. Daarvoor ontwikkelden ze het project Diademo. Hoe werkt het? Het programma filtert eerst de taalklanken die het nodig heeft uit je stemsignaal.

Uitspraken vergelijken
Daarna vergelijkt de computer jouw uitspraak van die klanken met uitspraken voor elk van de provincies. En hij berekent wat het beste past. Dat zal niet altijd lukken. Dat komt doordat mensen mobieler worden, waardoor streekaccenten aan het afzwakken zijn en de taalgrenzen vervagen. Een menselijke niet-specialist herkent hooguit de helft van de accenten. En toch gokt Diademo tot zeventig procent juist!

Waarom is Diademo ontwikkeld?
Diademo brengt je in contact met dialectherkenning binnen de Taal- en Spraaktechnologie.

Taaldag VRT-Taalunie: Taal schept kansen

De VRT en Nederlandse Taalunie organiseerden samen een Taaldag over het thema ‘Taal schept kansen’.

De schrijver en dichter Rodaan Al Galidi opende de Taaldag met een lezing. Daarna konden bezoekers een keuze maken uit 21 lezingen, demonstraties of workshops. Onderwerpen waren:

  • De correlatie tussen taalvaardigheid van studenten en studiesucces
  • Gebarentaal
  • Hoe kunnen we de verstaanbaarheid van het radionieuws verbeteren?
  • Computerspellen en programma’s om taalvaardigheid te stimuleren
  • Hoe komt een inburgeringstest tot stand?
  • Meertalig opvoeden
  • En nog veel meer…

Jouw vraag aan de taaladviseur

Heb je een vraag of de Nederlandse taal? Bezoek dan de website taaladvies.net. Je kunt ook je vragen stellen aan de taaladviseurs van Onze Taal of de Taaltelefoon.

Jongeren in gesprek met Peter Terrin

Op maandag 4 november stelden jongeren uit het secundair onderwijs vragen aan de schrijver Peter Terrin. De Vlaamse ministers Pascal Smet en Joke Schauvliege en de Nederlandse minister Jet Bussemaker bezochten op dat moment de Boekenbeurs en woonden een deel van deze bevraging bij.

Terrin is met zijn boek Post Mortem genomineerd voor De Inktaap, dé literaire jongerenprijs van de Taalunie. Hij won voor dat boek de AKO Literatuurprijs.

 

Downloads
20 april 2017